NieuwsPro

Rotterdams sleepbedrijf gaat sleepdraden per drone overbrengen

Het Rotterdamse sleepbedrijf Kotug is van plan om drones te laten assisteren bij het overbrengen van sleepkabels van zeeschepen naar sleepboten. Dankzij de inzet van drones moet deze klus niet alleen veiliger maar ook efficiënter gaan verlopen. De wereldwijd opererende havensleper wil de techniek in 2018 gaat testen.

Hulplijnen

Normaal gesproken laten grote zeeschepen die door sleepboten een haven ingeloodst moeten worden eerst een aantal hulplijnen zakken, die dan handmatig opgepikt moeten worden. Dat is niet zonder gevaar, doordat de sleepboot op deze momenten in de buurt van de boeg of de schroef moet manoeuvreren. Kleine stuurfouten kunnen tijdens zo’n operatie catastrofale gevolgen hebben.

Volgens havensleepbedrijf Kotug kan dat ook anders. Het bedrijf wil de hulplijnen met behulp van drones gaan overbrengen. Daartoe moeten de drones met behulp van beeldherkenning de hulplijnen vanaf de sleepboot naar vooraf gedefinieerde herkenningspunten op het te slepen schip vliegen, terwijl ze de lichtgewicht voordraden achter zich aantrekken.

Groot voordeel van de methode is dat de sleepboten dan niet meer direct voor of achter het schip hoeven te varen, maar er naast kunnen blijven. Volgens Kotug kunnen de drones ook ingezet worden om sleeplijnen over te brengen naar olieplatformen en andere maritieme installaties die versleept moeten worden.

Testen in 2018

Kotug is van plan om de nieuwe methode in de loop van 2018 in de praktijk te gaan beproeven. De bedoeling is om in samenwerking met de relevante autoriteiten te komen tot standaardprocedures voor de inzet van drones voor dit doel.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Rotterdams sleepbedrijf gaat sleepdraden per drone overbrengen

  • Interessant plan en het zou knap zijn als het lukt maar tegelijkertijd lijkt het mij een flinke uitdaging. Ik zie wel beelden voorbij komen van drones die vanaf varende schepen zijn opgestegen maar zowel opstijgen als landen is lastig. Regelgeving bepaalt bovendien dat er niet gevlogen mag worden boven vaarwegen en havens dus daar zou dan een ontheffing voor moeten komen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier