Nieuws

Politie Myanmar laat opgepakte dronejournalisten gaan

Een drietal journalisten en hun chauffeur die in oktober in Myanmar opgepakt waren nadat ze met een drone opnamen hadden gemaakt van het parlementsgebouw in de hoofdstad Naypyidaw zijn vrijgelaten door de politie. Volgens een rechter had het viertal geen staatsgevaarlijke intenties en mogen ze daarom gaan.

Documentaire

De journalisten waren op 28 oktober in opdracht van de Turkse nieuwzender TRT met een drone opnamen aan het maken van het parlementsgebouw van Myanmar (voorheen Birma), als aanvulling op een documentaire over de Rohingya vluchtelingencrisis. Het viertal bestond uit een journalistenduo afkomstig uit Singapore en Maleisië, geholpen door een lokale journalist/vertaler en een chauffeur.

Volgens staatszender MRTV hadden de journalisten helemaal geen toestemming om met een drone opnamen te maken van het parlement. De vraag is echter of dat de ware reden was van de arrestatie: de persvrijheid in Myanmar staat al lange tijd onder de druk en de afgelopen maanden zijn er in Myanmar regelmatig journalisten opgepakt.

Gevangenisstraf

Kort na hun arrestatie kregen de journalisten een gevangenisstraf van twee maanden opgelegd, op grond van een overtreding van de nationale luchtverkeerswet. Eerder werd de journalisten verweten de import/exportwetgeving te hebben overtreden door een drone mee het land in te nemen. Mede onder diplomatieke druk vanuit het buitenland is besloten om de gevangenisstraf eerder te beëindigen en de journalisten alsnog vrij te spreken.

Het parlementsgebouw in Myanmar

De journalisten werkten aan een uitzending over de vluchtelingencrisis die momenteel gaande is in de regio. Honderdduizenden Rohingya-moslims uit Myanmar zijn afgelopen jaar gevlucht naar Bangladesh, uit angst voor een geweldsuitbraak. Internationaal is er veel kritiek op de manier waarop de regering van Myanmar omgaat met de vluchtelingenkwestie.

‘Snel wat regels bedacht’

Volgens de internationale journalistenorganisatie CPJ heeft de regering van Myanmar aanvankelijk lukraak wat nieuwe regels ingevoerd om de dronejournalisten te kunnen veroordelen. “Er zijn in Myanmar geen duidelijke regels aangaande het gebruik van drones. De autoriteiten hebben gewoon snel wat regels verzonnen om het journalistiek gebruik van drones te voorkomen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier