Nieuws

Recordvliegtijd van 4 uur en 40 minuten voor hybride multirotor

Het Portugese bedrijf Quaternium Technologies heeft een duurrecord neergezet door een drone van het type multirotor maar liefst vier uur en veertig minuten achtereen te laten vliegen. De benodigde elektrische energie werd aan boord van het toestel opgewekt door een tweecilinder verbrandingsmotor.

Benzinegenerator

De duurtest werd uitgevoerd op 24 december. Volgens de ontwikkelaar is de HYBRiX.20 RPA momenteel wereldrecordhouder als het gaat om de langste onafgebroken vlucht van een multirotor drone. Tijdens de vlucht wordt de accu continu bijgeladen door een generator die wordt aangedreven door een compacte benzinemotor. Op die manier kan de drone veel langer dan conventionele multirotors in de lucht blijven.

Het systeem werd bedacht in 2014, een eerste prototype werd gebouwd in 2015. De ontwikkeling werd mede bekostigd met Europees subsidiegeld. Volgens Quaternium-CEO Jose Luis Cortes is de HYBRiX ideaal voor het uitvoeren van langdurige inspectievluchten, het monitoren van grote gebieden of het verlenen van assistentie tijdens calamiteiten.

2,5 kg payload

Leeg weegt de drone 13,5 kg. Het systeem kan een maximale payload van 2,5 kg vervoeren. De gemiddelde kruissnelheid ligt op 50 km/uur, de topsnelheid bedraagt 80 km/uur. De drone is inzetbaar tussen de -10 en 45ºC. De tweetakt verbrandingsmotor werkt op mengsmering. Tussentijds bijtanken zou nog geen tien minuten in beslag nemen.

Het systeem wordt bestuurd met behulp van het Q16 Skyline Ground Control Station. Deze controller is voorzien van twee displays en stelt de operator in staat om de camera/gimbal onafhankelijk van de drone te besturen. Het systeem voorziet in mission planner software ten behoeve van toepassingen als mapping.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

0 gedachten over “Recordvliegtijd van 4 uur en 40 minuten voor hybride multirotor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier