DJI brengt 360º fotomodus naar de Phantom 4 Pro

In navolging van de Spark en de Mavic Pro kan nu ook de Phantom 4 Pro volledig geautomatiseerd 360º luchtfoto’s maken. DJI heeft namelijk de Sphere Mode toegevoegd aan de beschikbare fotomodi voor de P4P. Dankzij de kwalitatief hoogwaardige sensor van dit systeem wordt het maken van hoogwaardige 360º luchtfoto’s met de nieuwe functie een fluitje van een cent.

Spark, Mavic Pro en Phantom 4 Pro

De Sphere Mode werd enkele maanden geleden eerst beschikbaar gemaakt voor de DJI Spark. Na het activeren van de fotofunctie maakt de drone maar liefst zesenveertig foto’s, met steeds een iets andere stand van de camera en oriëntatie van de drone. Na afloop worden de foto’s automatisch aan elkaar gestitched, met een 360º panoramafoto tot gevolg. Daarbij ontbreekt alleen een klein stukje van de zenith, aangezien de camera beperkt omhoog gedraaid kan worden.

De functie werd niet lang geleden middels een update van zowel app als firmware al beschikbaar gemaakt voor Mavic Pro-gebruikers. DJI heeft de functie nu ook uitgerold naar het topmodel in de Phantom-serie, dus ook Phantom 4 Pro-bezitters kunnen nu gebruiken maken van Sphere Mode. Op de P4P werkt de functie net zoals bij de kleinere modellen: een kwestie van Sphere Mode selecteren en deze activeren met dezelfde knop als waarmee je normaal gesproken één foto maakt: de drone doet de rest.

Belichting

Voor de beste resultaten moet je wel even op de belichting letten. Zeker zodra de camera naar de grond wordt gericht loop je het risico op onderbelichting, aangezien de belichting wordt vastgezet tijdens het maken van de fotoreeks en de horizon meestal veel lichter is dan de grond. In veel gevallen doe je er goed aan om een positieve belichtingscompensatie in te stellen (bijvoorbeeld 0,6 of 1 EV) voordat je het maken van de reeks foto’s in gang zet. Let ook op eventuele wolken die voor de zon schuiven tijdens het maken van de foto’s: idealiter blijft het omgevingslicht zo gelijkmatig mogelijk tijdens de procedure.

Alhoewel de foto’s direct in DJI Go aan elkaar geplakt kunnen worden verkrijg je de beste resultaten als je de afzonderlijke foto’s op een computer stitcht, met behulp van programma’s als PTGui of Autopano. Alleen dan kun je maximaal profiteren van de hoge resolutie die de P4P-sensor biedt.

Oudere DJI drones

Of DJI de Sphere Mode ook gaat uitrollen naar oudere Phantom-modellen of de Inspire is niet bekend. Voor die modellen kun je ook gebruik maken van apps als DronePan of Litchi, alhoewel die de resulterende foto’s niet voor je zullen stitchen. Wil je 360º foto’s maken met deze drones dan ben je voorlopig dus nog aangewezen op de hiervoor genoemde computerprogramma’s voor het stitchen van de beelden.

Hieronder kun je een 360º foto bekijken die gemaakt werd met een DJI Spark. Het stitchwerk werd gedaan door de DJI Go app. Binnenkort publiceren we een artikel waarin de kwaliteit van 360º Sphere foto’s van de P4P vergelijken met die van de Spark, en waarbij we ook het verschil tussen stitchen met DJI Go en PTGui laten zien.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “DJI brengt 360º fotomodus naar de Phantom 4 Pro

 • 31 december 2017 om 15:47
  Permalink

  DJI brengt 360º fotomodus naar de Phantom 4 Pro , is deze functie ook al voor de phantom 4 pro PLUS ?
  Ik heb mijn phantom 4pro plus al naar de laatse update geupdate maar zie de functie niet er bij staan , vandaar mijn vraag.

  Mvg

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   31 december 2017 om 20:58
   Permalink

   Heb je de CrystalSky firmware ook van de laatste update voorzien? Misschien dat DJI de nieuwe functie iets later uitrolt voor de CrystalSky, dat zou best wel eens kunnen.

   Beantwoorden
 • 21 december 2020 om 18:57
  Permalink

  ik heb een phantom rtk
  kan daar een camera op geplaatst worden die 30 x kan inzoomen

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   21 december 2020 om 19:58
   Permalink

   Hoi, het antwoord is kort: nee, dat kan niet.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier