#advProReview

DJI Matrice 210 RTK combineert centimeternauwkeurige navigatie met dubbele camera

In maart 2017 kondigde DJI de Matrice 200-serie quadcopters aan, een professioneel platform dat specifiek bedoeld is voor onder andere inspectie- en beveiligingstoepassingen. Wiebe de Jager van Dronewatch toog naar DroneLand om daar het topmodel uit de serie – de M210 RTK – te bespreken met Vincent van Schijndel. Je vindt de videobespreking onderaan dit artikel, eerst nog even de belangrijkste specificaties.

De M210 RTK is het topmodel uit de Matrice 200-serie

Eén of twee camera’s

De Matrice 200-serie bestaat momenteel uit drie uitvoeringen: de Matrice 200, de Matrice 210 en de Matrice 210 RTK. De M200 biedt plaats voor één camera. Dat kan een Zenmuse X4S of X5S zijn, een Zenmuse Z30 zoomcamera of een Zenmuse XT warmtebeeldcamera. De M200 zal echter niet snel gebruikt worden door videomakers aangezien de Matrice niet beschikt over de CineCore beeldprocessor die de Inspire 2 wel biedt.

Grote broer M210 biedt ruimte voor twee camera’s (beide gimbalgestabiliseerd), naar keuze naast elkaar of onder en boven de drone gepositioneerd. Dat maakt de M210 extra interessant voor inspectiewerk waarbij er ook naar boven gekeken moet kunnen worden (bijvoorbeeld onder een brug). Ook de mogelijkheid om tegelijkertijd infraroodbeeld naast het beeld van een zoomcamera te hebben van grote waarde voor bijvoorbeeld industriële inspecties en monitoring (denk aan het opsporen van lekkages bij pijpleidingen, of het detecteren van illegale lozingen in zee).

Naast het dubbele camerasysteem is er ook voorzien in een FPV-camera voor de piloot. Die kan zich daardoor optimaal richten op de uitvoering van de vlucht.

De Zenmuse XT (links), Zenmuse Z30 (rechts) en FPV camera (rechtsboven)

Centimeterprecieze navigatie dankzij RTK

De Real Time Kinematic (RTK) toevoeging zorgt ervoor dat de M210 extra nauwkeurig gepositioneerd kan worden. Kleine afwijkingen in het GPS signaal worden op de grond gedetecteerd door een basisstation die aan de controller is gekoppeld. De geconstateerde afwijkingen worden realtime draadloos doorgegeven aan de drone. Die kan daardoor extra nauwkeurig zijn positie aanhouden, tot op de centimeter precies.

Bijkomend voordeel is dat het RTK systeem dankzij de dubbele GPS ontvangers op de drone het elektronisch kompas overbodig maakt. Voor de bepaling van de oriëntatie van het systeem is de IMU daardoor niet meer afhankelijk van het aardmagnetisch veld. Daardoor kan de M210 ook gebruikt worden op plekken waar een kans bestaat op magnetische verstoringen, zoals bij stalen constructies of nabij hoogspanningslijnen.

Dankzij de dubbele GPS ontvanger is de M210 RTK ongevoelig voor elektromagnetische verstoringen

ADS-B

Alle Matrice 200-systemen beschikken standaard over een ADS-B ontvanger. Daardoor kan de DJI Go app een waarschuwing geven zodra er ander (bemand) luchtverkeer nadert. Het is zelfs mogelijk om de ICAO-code van de betreffende luchtvaartuigen te zien. Dankzij deze functie kan een dronepiloot tijdig uitwijken voor bijvoorbeeld naderende laagvliegende sportvliegtuigen of traumaheli’s.

Dit systeem is niet helemaal waterdicht, aangezien nog lang niet alle luchtvaartuigen zijn uitgerust met ADS-B transmitters. In de toekomst komt daar mogelijk verandering in als ADS-B verplicht wordt gesteld. ADS-B is daarmee een eerste stap naar een veiliger integratie van professionele RPAS in het luchtruim.

De Cendence controller biedt programmeerbare functietoetsen en een informatiedisplay

Cendence controller

De M210 RTK wordt standaard geleverd met de DJI Cendence controller. Deze is voorzien van een extra informatiedisplay voor de weergave van actuele vluchtgegevens. Ook beschikt de Cendence over door de gebruiker te programmeren functietoetsen. Voor de weergave van het camerabeeld is de Cendence voorzien van een 7,85” CrystalSky monitor, die ook in daglicht goed afleesbaar is.

De systemen uit de Matrice 200-serie zijn op aanvraag te bekijken bij DroneLand. Ook verzorgt DroneLand demonstraties aan belangstellenden. Neem contact op met DroneLand voor het maken van een afspraak.

Summary
Review Date
Reviewed Item
DJI Matrice 210 RTK
Avatar foto

Adverteerder

Af en toe lees je op Dronewatch gesponsorde artikelen of advertorials, afkomstig van (of geschreven in opdracht van) externe partijen. Ben je ook geïnteresseerd om een advertorial te plaatsen op Dronewatch? Neem dan contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier