Over drones, vuurwerk, regeltjes en de media

Ook afgelopen jaarwisseling gingen er naar alle waarschijnlijkheid tientallen drones de lucht in om het vuurwerk te filmen. Dat mag niet, maar het levert wel mooie filmpjes op. Dat vinden veel nieuwsredacties ook en onder meer RTL Nieuws en Tubantia verspreidden de (per definitie illegaal gemaakte) beelden op tv, websites of Facebook. Dat leidt tot veel frustratie bij (beroeps) dronevliegers die zich wel aan de regels proberen te houden. Maar zijn die regels nog wel realistisch?

Drone vs. vuurwerk

Dit jaar is er tijdens oud en nieuw volgens een eerste schatting van verzekeraars voor ‘slechts’ 13 miljoen euro schade veroorzaakt aan huizen, auto’s en andere bezittingen. Een groot deel daarvan is toe te schrijven aan vuurwerk dat ontplofte op plekken waar dat niet de bedoeling was en tot brand of erger leidde.

Hoeveel schade zou er tijdens de jaarwisseling veroorzaakt zijn door drones? We weten het niet, maar ons gevoel zegt: geen tot weinig. Toch ben je als dronevlieger per definitie strafbaar als je een mooie video wilt maken van het vuurwerk, want ’s nachts vliegen of vliegen boven bebouwing is nu eenmaal niet toegestaan. Je riskeert als nachtelijke dronevlieger een boete van honderden euro’s terwijl beneden op straat miljoenen mensen geheel legaal mini-explosieven (vuurwerk dus) over huizen en mensen laten vliegen.

Hoe groot is het risico dat er iets misgaat met die drones? Niet zo heel groot. Natuurlijk, een drone kan geraakt worden door een vuurpijl en naar beneden komen. De vraag is ook of je tijdens de vuurwerknacht een laagvliegende traumaheli hoort of ziet aankomen en op tijd kunt uitwijken met je drone. De vraag is alleen hoe groot de kans is dat dit gebeurt en daadwerkelijk tot brokken leidt.

Rol van de media

Ook al zou je als dronevlieger op de hoogte moeten zijn van de regels, bij Dronewatch kunnen we ons over een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid inmiddels niet meer zo opwinden. Wat ons wel mateloos irriteert is dat partijen als RTL en Tubantia de illegaal gemaakte vuurwerkvideo’s vervolgens een podium geven. Talloze mensen zien die dronevideo’s en denken ‘oh, blijkbaar is dat geen probleem’ en pakken de volgende keer ook hun drone om ergens ’s nachts of boven huizen te vliegen. Daar kan geen overheidscampagne over regelgeving tegenop. Sterker nog: diezelfde overheid maakt de regels vervolgens alleen maar strenger, waar de serieuze dronevliegers dan weer onder te lijden hebben.

Zeker voor beroepsdronepiloten is het uitermate frustrerend om te zien hoe media nog altijd doen alsof hun neus bloedt. Het is uiterst kwalijk dat ze video’s plaatsen van amateurvliegers die verder geen kwaad in de zin hebben. Als er al iemand bekeurd zou moeten worden, dan zijn het wat ons betreft de redacteuren die deze filmpjes doorplaatsen, niet de makers van die video’s: van mediaprofessionals mag je verwachten dat ze onderhand op de hoogte zijn van de droneregelgeving.

Te streng

Maar zelfs bij deze frustratie over de rol van de media valt een kanttekening te plaatsen. Zijn de regels voor het vliegen met drones niet gewoon veel te streng? Waarom is er eigenlijk zoveel heisa over het ’s nachts vliegen met een drone? We spreken uit ervaring als we zeggen dat je een gemiddelde Phantom ’s nachts beter ziet dan overdag, dankzij de navigatielichten. ‘Dat zijn nu eenmaal de regels’ klinkt niet echt op zijn plaats als je ondertussen als burger wel andermans huizen en kinderen in gevaar mag brengen met (legaal) vuurwerk.

Het wordt helemaal een drama als de overheid dadelijk nieuwe regels voor recreatieve dronevliegers gaat invoeren. Dan mag je met je drone nog maar 50 meter hoog en 100 meter ver. Geloof ons als we zeggen dat je zó over die limieten heen bent. Als ROC-light houder hebben we al anderhalf jaar te maken met deze beperkingen en in de praktijk blijkt dat deze limieten veel te strikt gekozen zijn, zeker op plekken waar verder gewoon de ruimte is.

Je kunt als overheid natuurlijk de regels dusdanig streng maken dat je iedereen bijna per definitie criminaliseert. Na de invoering van de nieuwe regels is bijna iedere dronevideo illegaal. Maar als er vervolgens amper wordt gehandhaafd en de media toch geen rekenschap geven als het gaat om het verspreiden van illegaal gemaakte beelden, dan vragen wij ons na deze jaarwisseling hardop af voor wie die regels eigenlijk opgaan en wat ze überhaupt nog met veiligheid te maken hebben.

Om het nieuwe jaar toch met een positieve noot te beginnen hebben we de adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws – met wie we al eerder contact hebben gehad over het plaatsen van illegale dronevideo’s – aangeboden om kosteloos op de redactievloer een sessie te verzorgen over droneregelgeving en de toekomst van dronejournalistiek.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

11 gedachten over “Over drones, vuurwerk, regeltjes en de media

 • 3 januari 2018 om 10:11
  Permalink

  Hi Wiebe,

  Helemaal mee eens. Je schrijft: “Dan mag je met je drone nog maar 50 meter ver en 100 meter hoog. Geloof ons als we zeggen dat je zó over die limieten heen bent. Als ROC-light houder hebben we al anderhalf jaar te maken met deze beperkingen en in de praktijk blijkt dat deze limieten veel te strikt gekozen zijn, zeker op plekken waar verder gewoon de ruimte is.”
  Ik neem aan dat je 50 meter hoog en 100 meter ver bedoeld? Of heb ik het mis?
  Met vriendelijke groet,
  John

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   3 januari 2018 om 10:13
   Permalink

   Ja, dat bedoelde ik. Tijdens het schrijven en corrigeren waren de twee getallen door elkaar gehaald. Dit is direct aangepast.

   Beantwoorden
   • 3 januari 2018 om 10:22
    Permalink

    Top! Was even in de veronderstelling dat ik iets gemist had en dat wij met ons ROC-Light dan ook naar 100m. hoog zouden mogen. Maar dat zit er waarschijnlijk niet in. 50 m. hoog kan ik mee leven, maar die 100 m. ver is inderdaad een crime, daar ben je zo overheen.

    Beantwoorden
 • 4 januari 2018 om 16:39
  Permalink

  Dus die vuurpijl wijkt wel uit voor een traumaheli?
  Als iets leuk en mooi is mag het niet in Nederland maar met je zatte harses illegaal vuurwerk horizontaal afsteken is minder gevaarlijk. Geneuzel bahh!!

  Beantwoorden
 • 5 januari 2018 om 08:45
  Permalink

  Helder stuk. Precies ook wat ik dacht (ja, ik vlieg ’s nachts wel eens). Beelden zijn prachtig, maar totaal illegaal, terwijl een bestuurder zijn vriendin zwaar molesteerd en dat afdoet met een ” incident” Van gevangenisstraf is geen sprake… Nederland heft zijn prioriteiten echt niet op orde.

  Beantwoorden
 • 5 januari 2018 om 15:33
  Permalink

  kan ik ik maar 1 ding op zeggen…. AMEN 🙂
  De beste wensen voor alle drone vliegers, dat er vele uren met plezier verantwoord gevlogen mag worden (hoe de regels ook zijn)
  OEPS… 2 dingen dus.

  Beantwoorden
 • 6 januari 2018 om 16:23
  Permalink

  VFR nachtvliegen is verboden in Nederland, nog wel, en dat geld ook voor de GA dus niet alleen voor drones. Vergelijking met iets anders wat ook erg / gevaarlijk is gaan volgens mij mank, iets met appels en peren.
  Als dronevliegers moeten wij ons bewijzen naar de “reguliere” luchtvaart en die geef je door dit soort dingen alleen maar argumenten om de dronevlieger “kort” te houden en te klagen dat ze maar aan rotzooien en zich nergens wat van aan trekken. En ja, dat is vervelend, maar langzaam gaat het toch veranderen. Echter nu iets eisen wat zelfs de regulieren GA niet eens mag en de Politie / Medical service alleen na een gedegen opleiding lijkt mij een stap te hard. Nachtvliegen is een kunst apart en alleen je drone in de gaten houden is maar de helft van je vlucht.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   6 januari 2018 om 16:31
   Permalink

   Hoi Henk, je maakt precies de denkfout die men bij het ministerie ook maakt: drones behandelen alsof het vliegtuigen zijn. Daardoor zitten we nu met een stelsel van regels waarvan iedereen ziet dat het in de praktijk niet werkt (en ze aan zijn laars lapt) terwijl er van handhaving bijna geen sprake (kan) zijn. Kortom, we moeten iets anders gaan verzinnen, want op deze manier doorgaan geeft geen pas. Het is misschien wat gechargeerd en ik pleit ook echt niet voor het opheffen van het verbod op nachtvluchten, maar lees het verhaal nog eens door en laat het even op je inwerken.

   Beantwoorden
 • 6 januari 2018 om 17:33
  Permalink

  Drone en regels Ik was tevreden hoe het is Tja dat sommige zich echt niet aan regels houd is jammer
  Maar daar hoeven anderen die wel weten wat de regels zijn de dupe van te worden Dus blijf ik ook gewoon vliegen Vroeger toen ik met RC vliegtuigen vloog bv op de Maasvlakte was er nooit gezeik en nu
  er een paar drone’s rond vliegen is er paniek En de mensen die de regels verzinnen in de tweede kamer
  hebben weinig kennis van een drone tja ze horen wel eens wat In Nederland zijn er geen grote ongelukken geweest met een drone Ik ben zelf amateur vlieger en vlieg voornamelijk boven natuur gebieden om wat foto’s te maken en dat zal ik voorlopig blijven doen Want ik vind mag een hobbyist ook wat

  Beantwoorden
 • 9 januari 2018 om 21:51
  Permalink

  Laat de overheid beter tijd, geld en energie steken in goede voorlichting. Er zijn genoeg mensen die de regels niet kennen en dus dit soort opnames maakt. Strengere regels hebben dus geen effect op die mensen. Met goede voorlichting komen we veel verder. Letterlijk en figuurlijk!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier