Tech

Deze zonaangedreven quadcopter blijft vliegen tot het donker wordt

Een Taiwanees onderzoeksteam heeft een experimentele quadcopter ontwikkeld die wordt aangedreven door zonne-energie. Het toestel kan uren achtereen in de lucht blijven. Het is voor het eerst dat een drone van het type multirotor gebruik maakt van zonnecellen voor de energievoorziening. De drone wordt tijdens de aanstaande CES in Las Vegas voor het eerst aan het publiek getoond.

Groot paneel, weinig massa

De drone werd door het Taiwanese bedrijf SolarDrone ontwikkeld in samenwerking met de National Taiwan University (NTU). Doel was om een drone te fabriceren die in tegenstelling tot gewone multirotors in principe onafgebroken in de lucht kan blijven, zolang de zon tenminste schijnt. Dat bereikte het team door een groot oppervlak aan zonnepanelen te combineren met een zeer lichtgewicht ontwerp.

Volgens SolarDrone kan het huidige prototype drie uur achtereen vliegen. De zonnepanelen genereren maximaal 200 Watt aan elektrisch vermogen. Omdat er geen sprake is van accu’s, waterstof of benzine voor de energievoorziening zou de drone extra veilig zijn. Doordat de drone ingeklapt kan worden is deze relatief eenvoudig te vervoeren. Voor het maken van luchtopnamen is het toestel voorzien van een gimbalgestabiliseerde 4K-camera.

Fixed-wing

De Taiwanese zonnedrone is zeker niet de eerste drone die wordt aangedreven door zonne-energie. Maar alle andere zonnedrones tot nu toe zijn van het type fixed-wing. Die hebben als voordeel dat ze het relatief grote vleugeloppervlak dat nodig is om te kunnen vliegen ook kunnen aanwenden voor het plaatsen van zonnecellen. Bovendien hebben dergelijke drone minder energie nodig om in de lucht te blijven. Fixed-wing drones kunnen echter niet verticaal opstijgen en landen, iets dat de Taiwanese drone wel kan.

Een prototype van de SolarDrone zal worden gedemonstreerd op de CES2018 Eureka Startup Marketplace.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Deze zonaangedreven quadcopter blijft vliegen tot het donker wordt

  • Het idee is leuk maar vliegen met een beetje wind kun je met dit type wel vergeten.

    Beantwoorden
  • wat een vreselijk oenig filmpje. degene die de opname maakt filmt het ding tegen de achtergrond van bomen, niet tegen de achtergrond van de lucht. en dan 12 minuten met dezelfde stuntelige opnamen, ja, een universiteit waardig ..

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier