Markt

GoPro schrapt honderden banen bij dronedivisie

Camerafabrikant GoPro staat op het punt om twee- tot driehonderd mensen te ontslaan die werkzaam zijn bij de dronedivisie van het bedrijf. Dat meldt technologieblog TechCrunch. Volgens een interne memo zijn de ontslagen onderdeel van een bredere reorganisatie die ervoor moet zorgen dat het bedrijf weer uit de rode cijfers komt.

Bad Karma

De betreffende medewerkers hoeven nog niet per direct hun spullen te pakken. Volgens een insider zou GoPro de personeelsleden tot half februari in dienst willen houden. Mogelijk wilde het bedrijf voorkomen dat het nieuws over de ontslagronde zou uitlekken voordat de toonaangevende CES beurs in Las Vegas plaatsvindt.

De reorganisatie komt niet helemaal als een verrassing. Na de lancering van de Karma drone in 2016 werd al snel duidelijk dat het toestel geplaagd werd door een ontwerpfout, waardoor de drones in sommige gevallen als bakstenen uit de lucht kwamen vallen. GoPro hield daarop een terugroepactie.

Een slechte batterijconnector bleek de problemen met de Karma drone te veroorzaken, maar ook nadat dit probleem was opgelost werd de Karma geen verkoopsucces. Kort na de introductie van de Karma kondigde concurrent DJI de Mavic Pro aan, en die bleek al snel veel populairder bij consumenten.

360º video

Om de kosten te drukken ontsloeg GoPro eind 2016 al 200 medewerkers, gevolgd door 270 ontslagen in 2017. Daar komen nu dus weer een paar honderd ontslagen bij, voornamelijk bij de afdeling die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de Karma drone. De kans dat GoPro nog met een nieuwe drone op de markt gaat komen lijkt daardoor minimaal.

Om het tij te keren lijkt GoPro nu in te zetten op 360º video. De nieuwste GoPro Fusion 360 stelt consumenten in staat om 360º videobeelden te maken van hun belevenissen. Het is via de Fusion app ook mogelijk om achteraf 2D video’s te exporteren, waarbij tijdens de montage elk gewenst camerastandpunt ingenomen kan worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier