Tello: een ‘powered bij DJI’ microdrone voor minder dan $100

Altijd al een DJI Spark willen hebben, maar werd je afgeschrikt door de toch wel hoge verkoopprijs van een paar honderd euro? Dan is er goed nieuws: drone-startup Ryze Technology heeft namelijk selfie-drone ‘Tello’ ontwikkeld die nog geen 100 dollar gaat kosten. Onder de motorkap wordt gebruik gemaak van technologie van Intel en DJI. De low-budget drone komt in Q1 2018 op de markt en zal mede door DJI gedistribueerd gaan worden.

Powered by DJI

Op het eerste gezicht lijkt de Tello wel een beetje op de DJI Spark, maar schijn bedriegt: de Tello is nog veel kleiner, weegt slechts 85 gram en heeft daardoor meer weg van een speelgoeddrone dan van een ‘echte’ quadcopter. Toch hebben we te maken met een redelijk geavanceerd toestelletje dat voorzien is van een elektronisch gestabiliseerde 720p HD camera (fotoresolutie: 5 megapixels) en dezelfde Intel Movidius Myriad 2 VPU die ook de Spark van intelligentie voorziet.

Om de kosten en het gewicht laag te houden heeft Ryze Tech een aantal elementen weggelaten. Zo heeft de Tello geen GPS ontvanger aan boord en de camera is niet mechanisch gestabiliseerd. Verwacht dus niet dezelfde relatief hoge videokwaliteit als van de Spark. Maar de Tello is ook helemaal niet bedoeld voor serieus videowerk, het is eerder een stunt- en fundrone waarmee je toevallig ook aardige luchtopnamen kunt maken.

Features en veiligheid

Voor de aansturing maakt Tello gebruik van het wifinetwerk van je smartphone. De drone wordt bediend middels een app. Voor de positiebepaling maakt de Tello gebruik van een naar beneden gerichte optische sensor, aangevuld met de beeldherkenningstechnologie zoals de Spark die ook biedt. Daardoor kan de Tello zelfstandig op zijn plaats blijven hoveren, obstakels ontwijken en net als de Spark kan de Tello automatisch landen op je uitgestoken handpalm. De vliegtijd zou zo’n dertien minuten bedragen.

Voor de veiligheid is de Tello voorzien van flexibele propellers en prop guards. Je kunt er dus probleemloos mee in de buurt van mensen en kinderen vliegen. Dankzij het geringe gewicht levert de drone ook geen gevaar op als deze uit de lucht komt vallen. Voor extra vliegzekerheid is er voorzien in Auto Takeoff, Auto Landing en Low Battery Protection. De drone wordt aangedreven door traditionele (niet-borstelloze) elektromotoren.

Serieuze toepassingen

Alhoewel de Tello vooral bedoeld is als fundrone biedt het systeem toch een paar serieuze mogelijkheden. Ten eerste kunnen kinderen (en volwassenen) de drone programmeren met behulp van programmeertaal Scratch, iets wat interessant is voor educatieve doeleinden. Ook kunnen externe partijen accessoires en programma’s ontwikkelen voor de Tello, dankzij de software development kit (SDK) die beschikbaar is voor de microdrone.

Het bereik van de drone zou zo’n 100 meter bedragen, zowel voor de stuursignalen als de videoverbinding. Mogelijk dat de drone daardoor ook gebruikt kan worden voor dronejournalistiek of snelle dakinspecties op plekken waar je met een ‘normale’ drone niet mag vliegen (alhoewel de Tello drone in principe ook onder de strenge regels voor drones valt). Uiteraard hangt het bereik in de praktijk af van het wifisignaal van je smartphone en van externe invloeden en storingsbronnen.

Verkrijgbaarheid

De Tello gaat 99 dollar kosten, de Europese verkoopprijs wordt 109 euro. De drone zal vanaf maart in de winkels liggen. De drone is komende dagen te bekijken op de stand van Intel op de CES 2018 in Las Vegas. Op de website van DJI kun je je emailadres achterlaten om een seintje te krijgen zodra de drone leverbaar is.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Tello: een ‘powered bij DJI’ microdrone voor minder dan $100

  • Avatar foto
   3 maart 2018 om 14:39
   Permalink

   Toevallig heb ik de fabrikant vanmorgen nog een mail gestuurd om te vragen hoe het ermee staat. We proberen zo snel mogelijk een reviewexemplaar in handen te krijgen.

   Beantwoorden
 • 30 december 2018 om 20:45
  Permalink

  Ik heb de drone gekocht en ben er mee erg blij. De boost combe pakket is het
  goed kopst voor wat in het pakket zit.
  Om met het drone vliegen te beginnen perfect 🙂

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier