Markt

GoPro trekt stekker uit Karma

Camerafabrikant GoPro stopt met de productie en verdere ontwikkeling van de Karma drone. Volgens het bedrijf is de markt voor drones ‘te competitief’ en heeft de strenge regelgeving voor drones in de VS en Europa tot een ‘vijandig klimaat’ geleid. De komende tijd gaat het bedrijf flink snoeien in het personeelsbestand.

Ontslagen

Dat het niet helemaal lekker ging met Karma bleek vorige week al, toen een interne memo uitlekte waarin het ontslag van een paar honderd medewerkers werd aangekondigd. Dat betrof voornamelijk mensen die betrokken zijn bij de dronedivisie. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers liet CEO Nick Woodman weten helemaal te stoppen met de drone.

De huidige voorraad Karma drones zal nog worden verkocht, daarna trekt GoPro zich terug uit de dronemarkt. Huidige gebruikers van de drone kunnen nog wel rekenen op ondersteuning en garantie.

Tweede plaats

Naar eigen zeggen heeft GoPro binnen korte tijd een ‘tweede plaats’ behaald op de markt voor drones, maar die positie volstond blijkbaar niet om voldoende omzet te kunnen maken met het product. Naast de moordende concurrentie gaf de steeds strenger wordende regelgeving voor consumentendrones uiteindelijk de doorslag om zich terug te trekken.

Het hielp ook niet mee dat de Karma kort na de introductie eind 2016 geplaagd werd door een ontwerpfout, waardoor de drones soms spontaan uit de lucht vielen. Daarnaast kondigde DJI een week na de lancering van Karma de Mavic Pro aan, die GoPro meteen al de wind uit de zeilen nam.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “GoPro trekt stekker uit Karma

  • Toch wel juist van mij om toentertijd een paar weekjes te wachten met de aankoop van een drone. Ik stond toen echt op het punt om te bestellen toen ik op datzelfde moment een bericht las over de Mavic. Toen sloeg de twijfel toe en heb ik 2 weken gewacht en daarna de knoop doorgehakt. Ook nooit spijt gehad.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier