Drone met warmtebeeldcamera ingezet voor dijkcontrole langs IJssel
Het Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft onlangs een drone met een thermische camera ingezet om de IJsseldijk bij Olst en Herxen te controleren op zwakke plekken. Het ging om een testvlucht, waarbij gekeken wordt of deze methode inderdaad goed werkt.
Warm(er) welwater
Het hoogwater van afgelopen week leverde niet alleen mooie plaatjes op vanuit de lucht, ook waren de omstandigheden ideaal om een nieuwe manier van dijkcontrole te testen.
Een stuk dijk, waarvan bekend is dat er zogenaamde wellen aanwezig zijn, werd vanuit de lucht bekeken door een drone met een warmtebeeldcamera. Zo’n wel is niet anders dan een tunneltje waardoor water uit de rivier weglekt naar een achter de dijk gelegen sloot. Het gevaar is dat er met het water zand uit de dijk meegevoerd wordt, waardoor er zwakke plekken kunnen ontstaan.
Doordat het welwater een andere temperatuur heeft dan het water in de sloot ontstaan er temperatuurverschillen die door een infraroodcamera geregistreerd kunnen worden. Het grote voordeel van de inzet van een drone is dat men makkelijk op locaties kan komen die per voet lastig te bereiken zijn. Bijkomend plusplunt is dat de gemaakte beelden direct bruikbaar zijn.
Grondradar
Uit het experiment blijkt dat wellen inderdaad door middel van een drone met een thermische camera opgespoord kunnen worden. Ter vergelijk heeft het waterschap ook nog een grondradar ingezet voor het uitvoeringen van metingen. De meetgegevens van zowel drone als grondradar worden meegenomen in het dijkverbeteringsplan dat voor de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst in de maak is.