Markt

Boze aandeelhouders klagen GoPro aan na stopzetten Karma drone

De mededeling dat GoPro stopt met het produceren van de Karma drone is niet in goede aarde gevallen bij een aantal aandeelhouders van het bedrijf. Het Amerikaanse advocatenkantoor RM LAW begint daarom een zogenaamde class action-rechtszaak tegen het bedrijf. GoPro wordt verweten aandeelhouders misleid te hebben.

Tegenstrijdig

Afgelopen week maakte GoPro tijdens de presentatie van de voorlopige kwartaalcijfers over het laatste kwartaal van 2017 bekend dat het bedrijf gaat stoppen met de productie en verdere ontwikkeling van de Karma drone. Ter onderbouwing werden factoren als ‘te stevige concurrentie’ en ‘remmende regelgeving’ in zowel de VS als Europa genoemd. Het slechte nieuws leidde direct tot een flinke koersdaling van het aandeel GPRO.

Volgens het advocatenkantoor is het nieuws dat GoPro stopt met de Karma in tegenspraak met mededelingen die op 1 november 2017 gedaan werden tijdens een conference call met investeerders en analisten. Toen werd nog gezegd dat consumenten zeer te spreken waren over de Karma en dat het bedrijf optimistisch was over de toekomstkansen van de drone.

Groepsvordering

Aandeelhouders die zich misleid voelen door de tegenstrijdige uitspraken van GoPro worden nu opgeroepen om zich te verenigen in de groepsvordering die RM Law voorbereidt. Volgens de advocaten had GoPro begin november al moeten aangeven dat de marges onder druk stonden als gevolg van de stevige competitie en de strenge regelgeving.

Als een rechter meegaat in de stelling van het advocatenkantoor dat GoPro de aandeelhouders bewust heeft misleid dan kan dat flinke financiële consequenties hebben voor het bedrijf, dat het toch al niet makkelijk heeft. Ook zou een dergelijke uitspraak negatieve gevolgen kunnen hebben voor een eventuele overname van GoPro door een ander bedrijf, iets waar ceo Nick Woodman voor zegt open te staan.

Bad Karma

De Karma drone kwam eind 2015 na flink wat vertraging op de markt. In de weken na de introductie maakten verschillende klanten melding van onverklaarbare storingen, die tot gevolg hadden dat meerdere Karma drones uit de lucht vielen. De terugroepactie die volgde en de introductie van de Mavic Pro van DJI leidden uiteindelijk tot teleurstellende verkopen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier