Nieuws

Australische zwemmers in nood gered door drone

Een tweetal jonge zwemmers die voor de kust van Lennox Head nabij de Australische stad Brisbane in de problemen kwamen door sterke getijdestromen zijn gered door een drone. Het is voor het eerst dat zwemmers in nood op deze manier geholpen zijn.

Boei afwerpen

De twee onfortuinlijke zwemmers kwamen rond het middaguur in de problemen, nadat een sterke aflandige stroom het duo een stuk mee de zee in had gevoerd. Omstanders waarschuwden leden van de reddingsbrigade, die toevallig net bezig waren met een training met een onlangs geïnstalleerde reddingsdrone.

De kersverse dronepiloten twijfelden geen moment en stuurde direct de Mini Ripper Lifesaver op het duo af. Door middel van de ingebouwde camera was de precieze locatie van de zwemmers snel duidelijk, waarna de drone een reddingsboei afwierp. De jongeren konden zichzelf vastklampen aan de boei en op die manier veilig de kust bereiken. Volgens de reddingsbrigade waren de zwemmers uitgeput, maar verder in goede gezondheid.

De drone had er ongeveer één minuut voor nodig om de zwemmers te bereiken. Daarbij werd een afstand van ongeveer een kilometer afgelegd. Volgens de reddingswerkers had het minstens zes keer zo lang geduurd om de jongeren op de traditionele manier te bereiken. Het afwerpen van de reddingsboei is in onderstaande video te zien:

Primeur

De inzet van de reddingsdrone is een wereldwijde primeur. Nog niet eerder werd een drone voorzien van een reddingsboei ingezet om te assisteren bij een noodgeval. De overheid van de deelstaat New South Wales heeft in december 2017 een bedrag van 430.000 Australische dollars (ca. 280.000 euro) beschikbaar gesteld om dronetechnologie in te passen in het instrumentarium van de lifeguards. Die investering lijkt nu al zijn vruchten af te werpen.

Ook in Nederland wordt geëxperimenteerd met de inzet van drones tijdens reddingsoperaties op zee. Het gaat dan met name om het oplaten van kabeldrones om op die manier beter overzicht te krijgen. Het daadwerkelijk naar zwemmers in nood vliegen om bijvoorbeeld een reddingsboei af te werpen is uit den boze, vanwege de strenge regels voor drones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier