Productnieuws

Drone PreFlight toont nu ook laagvliegroutes zweefvliegtuigen langs de kust

De Nederlandse webapplicatie Drone PreFlight heeft een update gekregen. De app toont nu onder andere seizoensgebonden laagvliegroutes van zweefvliegtuigen langs de kust. Dit naar aanleiding van een vermeende botsing tussen een drone en een zweefvliegtuig in oktober vorig jaar.

Laagvliegroutes zweefvliegtuigen

Drone PreFlight is een app die ontwikkeld wordt door het Nederlandse softwarebedrijf Aeret. De applicatie is beschikbaar in twee varianten: een betaalde ‘Pro’-versie met informatie voor professionele gebruikers, en een gratis ‘Basic’-versie. Deze laatste variant vormt ook de basis onder de kaartweergave op vliegjedroneveilig.nl.

Naar aanleiding van een incident waarbij een zweefvliegtuig vermoedelijk werd geraakt door een drone of modelvliegtuig is besloten om ook de tijdelijke laagvliegroutes van zweefvliegtuigen langs de kust op de kaart te tonen. In de periode van 15 oktober tot 15 mei mogen zweefvliegers bijzonder laag over delen van de Nederlandse kust vliegen, iets wat lang niet alle dronevliegers weten.

Een drone moet te allen tijde voorrang geven aan al het andere luchtverkeer, dus dan kan het geen kwaad om te weten dat er mogelijk zweefvliegers actief zijn. In de betreffende zones doe je er in de genoemde periode verstandig aan om altijd met een observer te werken, zeker omdat je zweefvliegtuigen niet aan hoort komen.

De dunne oranje strook geeft de tijdelijke laagvlieggebieden voor zweefvliegtuigen aan

De informatie over de tijdelijke laagvliegroutes wordt in beide versies van de app getoond. Een andere verbetering die is doorgevoerd betreft de optie om een recente luchtfoto van Nederland als achtergrond te tonen. Ook is het deels terugdraaien van het Zeeuwse Natura 2000-droneverbod verwerkt in de applicatie.

Ziekenhuizen en NOTAM-aanvragen

De Pro-versie van Drone PreFlight bevat nu ook de locaties en contactgegevens van ziekenhuizen, zodat men tijdens het opstellen van de risicoanalyse van een vlucht snel kan opzoeken wat het dichtstbijzijnde ziekenhuis is. Ook kan men via de app nu snel een NOTAM-aanvraagformulier indienen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier