Gerucht

DJI hint op zoomcamera voor nieuwe Mavic Air

Komende dinsdag zal dronemaker DJI haar nieuwste drone aan de wereld tonen. Het gaat waarschijnlijk om een opvolger van de Mavic Pro, in de vorm van een Mavic 2 of Mavic Air. Maar ook de aankondiging van een Phantom 5 valt niet uit te sluiten. In dit bericht delen we de laatste geruchten én een interessante hint van DJI met je.

‘Adventure unfolds’

Veel mensen vonden het al raar dat DJI tijdens de afgelopen CES geen nieuwe drone aankondigde. Het bleef bij een aankondiging van een vernieuwde Osmo Mobile en de nieuwe Ronin-S. Zeker omdat de Mavic Pro – op een kleine update in de vorm van de Platinum-editie na – en de Phantom eigenlijk al meer dan een jaar geen opvolger hebben gekregen lag het in de lijn der verwachtingen dat DJI wel met iets nieuws op de proppen zou komen.

DJI heeft er echter voor gekozen om hun nieuwe drone(s) niet tijdens de CES maar op een eigen evenement te introduceren. Dat event vindt plaats in New York, op dinsdag 23 januari om 16:00 Nederlandse tijd. De uitnodiging is weinig concreet: tot nu toe moesten we het doen met de slogan ‘Adventure Unfolds’ en een teaservideo die veel tot de verbeelding overlaat.

Mavic Air

In het geruchtencircuit wordt de afgelopen dagen volop gesproken over de nieuwe drone(s). Veel analisten denken dat het om een opvolger van de Mavic Pro gaat, maar dan een kleinere variant, die Mavic Air zou gaan heten. De slogan ‘Adventure Unfolds’ lijkt te duiden op een uitklapbaar ontwerp. De nadruk op een glooiende curve in de video doet vermoeden dat de Mavic Air qua curves en donker voorkomen wat meer op de Phantom 4 Pro Obsidian lijkt, maar dan in een veel compactere form factor. Qua uitklapmechanisme zou de Mavic Air nog het meest lijken op de Zerotech Dobby.

Qua grootte en gewicht zou de Mavic Air ongeveer tussen de Spark en de huidige Mavic Pro komen te zitten. Toch zou het toestel ongeveer dezelfde specificaties bieden, dus een vliegtijd tot een half uur, een 1/2.3” 4K camerasensor, en naast voorwaarts gerichte nu ook achterwaartse obstakeldetectie. Beeldkwaliteit en dynamisch bereik zouden verbeterd zijn dankzij een nieuwe image signal processor (ISP). Ondanks het kleine formaat van de drone zou de camera langs drie assen gestabiliseerd zijn middels een gimbal. Ook wordt de mogelijkheid dat de Mavic Air waterproof is genoemd.

Zoomcamera

Maar mogelijk blijft het daar niet bij. Mogelijk krijgt de Mavic Air een camera waarmee je kunt inzoomen. Die speculatie lijkt te worden gevoed door een hint die DJI zelf online zette, in de vorm van een uitdaging aan Facebookfans. Daarbij werd gevraagd om een foto van jezelf te plaatsen in twee varianten: een gewone versie en een ingezoomde versie. Gezien het gebruik van de hashtag #adventureunfolds heeft deze foto-opdracht zeker te maken met het aanstaande evenement.

Om een dergelijke feature te kunnen realiseren in een compact formaat drone past DJI wellicht dezelfde truc toe als Apple voor het eerst deed met de iPhone 7 Plus, namelijk de toevoeging van een dubbele camera: één met een grote beeldhoek en één met een kleinere beeldhoek, voor het maken van zoomshots. Daardoor is het mogelijk om optisch te zoomen, dus zonder verlies van beeldinformatie.

Product roadmap

Een andere mogelijkheid is dat DJI naast de Mavic Air ook een Phantom 5 met verwisselbare objectieven lanceert. Eerdere geruchten over de Phantom 5 onderstrepen die mogelijkheid. Sowieso denken we dat er een Phantom 5 gaat komen met een dergelijke feature, alleen is het de vraag of die komende dinsdag al aangekondigd gaat worden.

Alhoewel het gevaarlijk is om af te gaan op de geruchtenmachine die momenteel op volle toeren draait, zien we wel een bepaalde logica in DJI’s product roadmap die bovenstaande vermoedens ondersteunt. Het domein van de Inspire wordt steeds meer ingenomen door de Phantom, zeker als die nu een zoomcamera of camera met verwisselbare objectieven krijgt. De Mavic Pro schuift qua functionaliteiten en specs op naar wat aanvankelijk voorbehouden was aan het Phantom-platform, en om het gat te vullen komt er nu een nieuw model tussen de Spark en de ‘oude’ Mavic Pro.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier