Video

Kijken: coole tilt-shift dronevideo van kajakkers

Heb je wel eens gehoord van het tilt-shift effect? Dit is een (tegenwoordig meestal digitaal toegepaste) optische truc waarmee je een uniek Madurodam-effect mee kunt geven aan drone-opnamen. Het effect wordt vaak toegepast op luchtfoto’s, maar het geeft ook een uniek resultaat indien toegepast op bewegend beeld, zoals deze tilt-shift dronevideo van een stel wildwaterkajakkers bewijst.

Vijf dagen filmwerk

De video werd gemaakt door Raphael Boudreault-Simard van Flow Motion Aerials. Ooit was Raphael zelf een verwoed kajakker, maar een zware schouderblessure als gevolg van een ongeval maakte daar een einde aan. Hij besloot om niet bij de pakken neer te gaan zitten en begon een carrière als aerial filmmaker.

In deze korte dronevideo volgde Raphael de kajakkers Aniol Serrasolses en Nouria Newman op een tocht door de provincie British Columbia in Canada. Er ging maar liefst vijf dagen filmwerk zitten in de video. Tijdens het monteren versnelde hij de beelden en paste hij het tilt-shift effect toe, waardoor de video een slapstick-achtig karakter krijgt.

Zelf doen

Het resultaat is absoluut verbluffend te noemen. En het leuke is: je kunt zelf ook met deze techniek experimenteren. In het boek Dronefotografie wordt uitgelegd hoe je het tilt-shift effect kunt nabootsen, alleen moet je de techniek in dit geval toepassen op bewegend beeld.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Kijken: coole tilt-shift dronevideo van kajakkers

 • Ik heb dit filmpje nu 3x gezien en het blijft bizar en tegelijk fascinerend om naar te kijken. Heel, heel gaaf.

  Beantwoorden
 • Bart Rijvers

  Afgelopen zomer was ik in IJsland op vakantie. Ik kwam aan de zuidkant van IJsland ten noorden van Selfoss een mooie waterval tegen, de Faxi Foss. De Mavic heb ik de lucht in gestuurd en deze waterval mooi op beeld vastgelegd. Toen ik weg wilde gaan zag ik net 2 kanoërs zich klaar maken om daar de waterval te oefenen: eraf, uitstappen, weer naar boven lopen en nogmaals.
  Ze vonden het goed dat ik beelden maakte mits ik ze zou delen met hun, wat inmiddels is gebeurd.
  Het resultaat: https://youtu.be/XDUnyw2znls.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier