Onderzoek

Deze modulaire drone kan zichzelf al vliegend assembleren

Een onderzoeksteam dat verbonden is aan de universiteit van Pennsylvania heeft een modulaire drone ontwikkeld waarvan de onderdelen zich al vliegend aan elkaar koppelen. Het idee is dat een zwerm onafhankelijke drones op enig moment samen kunnen werken om bijvoorbeeld een object te verplaatsen. Bijen- en mierenkolonies stonden model voor de zelfassemblerende drone.

ModQuad

Een prototype van de modulaire drone, genaamd ModQuad, bestaat uit vier minidrones die uitgerust zijn met een kooiconstructie waarvan de hoeken magnetisch zijn. Al vliegend kunnen de drones daardoor een mechanische verbinding maken met elkaar, waarbij verschillende configuraties mogelijk zijn. Anders gezegd: de samengestelde drone kan verschillende vormen aannemen, die enigszins doen denken aan  Tetrisblokjes.

De innovatie zit hem vooral in de aansturing van de drones. Dat gebeurt namelijk volledig automatisch. Eén computer is in staat om meerdere zwermdrones tegelijk aan te sturen en ze op de gewenste plek aan elkaar te laten koppelen, om zodoende tezamen een grotere drone te vormen. Doordat de samengestelde drone kan profiteren van de gezamenlijke stuwkracht kan deze ook zwaardere payloads vervoeren dan de afzonderlijke drones.

Het idee om kleine drones samen te laten werken om één grotere vliegende structuur te vormen hebben de onderzoekers afgekeken van de natuur. Bijen en mieren bijvoorbeeld stemmen hun individuele acties op elkaar af om zodoende grote nesten te kunnen bouwen of de aanvoer van voedsel te garanderen. Door samenwerking kan meer bereikt worden dan met individuele acties.

Bouwdrones

Uiteindelijk willen de onderzoekers hetzelfde principe toepassen op veel grotere drones. Die zouden dan gezamenlijk op kunnen trekken om bijvoorbeeld een tijdelijke brug te vormen of objecten te verplaatsen. In onderstaande video wordt dat laatste gedemonstreerd, zij het met een nog niet echt groot en zwaar voorwerp.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier