Productnieuws

DJI presenteert zoals verwacht de Mavic Air: 4K video en topsnelheid van 70 km/uur

Tijdens een evenement in New York heeft dronefabrikant DJI zoals verwacht haar nieuwste drone aan de wereld getoond, de Mavic Air. Het toestel is niet zozeer een opvolger van de Mavic Pro, maar meer een model dat tussen de Spark en Mavic gepositioneerd is. Ondanks het kleine formaat behaalt de drone dankzij een nieuwe aerodynamische vormgeving een maximale vliegsnelheid van bijna 70 km/uur en kan de drone overweg met windsnelheden tot 35 km/uur.

4K video

De Mavic Air is met zijn diagonaal van 213 mm een stuk compacter dan de Mavic Pro, maar iets groter dan de Spark. Ook qua gewicht zit de Mavic Air tussen deze twee modellen in: de drone weegt slechts 430 gram. Dankzij een nieuw ontwikkeld inklapmechanisme kan de drone tot een klein pakketje opgevouwen worden. Ondanks het geringe formaat biedt de drone een langs drie assen gestabiliseerde camera die filmt in maximaal 4K resolutie. Dat kan de Mavic Air in framerates tot 30 fps, in dezelfde hoge bitrate van 100 Mbps zoals die geboden wordt door de Phantom 4 Pro. In 1080p HD kan er met een maximale framerate van 120 fps gefilmd worden: leuk voor het maken van slowmotion-opnamen.

Een belangrijke verbetering die DJI heeft doorgevoerd is de toevoeging van achterwaarts gerichte obstakeldetectie. De drone kan nu dus zowel voorwaarts als achterwaarts vliegend obstakels detecteren en hieromheen vliegen. Daartoe beschikt het systeem over maar liefst 7 vision positioning (VPS) camera’s. De drone is bovendien beter in staat om de omgeving in kaart te brengen, dankzij FlightAutonomy 2.0. Daardoor kan de Mavic Air een vliegroute uitstippelen waarbij rekening wordt gehouden met obstakels zoals bomen of gebouwen.

Verbeterde vliegfuncties

Net zoals de Spark kan de Mavic Air niet alleen met een traditionele controller met sticks bediend worden, maar ook met gebaren. De GestureControl-functie heeft een wat groter bereik dan de Spark: je kunt de drone nu tot een afstand van zes meter bedienen met handgebaren. Daarnaast zijn intelligente vliegprogramma’s zoals ActiveTrack verbeterd: je hoeft nu geen vierkantje meer te tekenen rondom het onderwerp dat je wilt volgen, maar je kunt gewoon het onderwerp aantikken, waarna de drone de achtervolging inzet.

Voor mensen die snel even een geinige video willen maken heeft DJI een aantal nieuwe vliegprogramma’s toegevoegd, waaronder Asteroid en Boomerang. Natuurlijk zijn ook de QuickShots voorhanden die we al kenden van de Spark, waaronder Dronie, Circle, Helix en Rocket.

Geen zoomfunctie, wel HDR

In tegenstelling tot eerdere geruchten beschikt de Mavic Air niet over een zoomfunctie. Dat betekent dat alle foto’s gemaakt worden met een beeldhoek van 85º. De brandpuntsafstand kun je vergelijken met die van een 24mm objectief op een full frame camera. Fotograferen doet de Mavic Air met een resolutie van 12 megapixels. De CMOS sensor heeft een diagonaal van 1/2.3”. Dat is net zo groot als de sensor die je in de Mavic Pro aantreft.

De panoramamodus levert panoramafoto’s met een resolutie van 32 megapixels op. Daartoe maakt het systeem 25 afzonderlijke foto’s, die vervolgens automatisch door de drone aan elkaar worden gestitched. Het hele proces duurt ongeveer één minuut per panorama. De camera kan nu ook HDR foto’s maken, waardoor foto’s met een groter dynamisch bereik kunnen worden gemaakt. Dat is met name van belang als je bijvoorbeeld een contrastrijke scène wilt fotograferen.

Intern geheugen

Net zoals bij de andere drones van DJI worden foto’s en video’s opgeslagen op een microSD kaartje. Mocht je vergeten zijn om een microSD kaartje in de drone te stoppen, dan is er nog niets aan de hand: de drone beschikt over 8 GB intern geheugen om beelden op te slaan. De opnamen kunnen nadien middels een snelle usb-c verbinding worden overgezet op een computer.

Bereik en vliegduur

Middels de wifi-verbinding kan de drone maximaal twee km van de bestuurder vandaan vliegen als je gebruik maakt van de optionele controller. Het is ook mogelijk om de drone met alleen een smartphone te besturen, maar dan is het bereik slechts enkele tientallen meters.

De vliegduur is helaas wat minder lang dan we gewend zijn van de Mavic Pro: de Mavic Air zou tot 21 minuten moeten kunnen vliegen op één acculading. De accu heeft een capaciteit van 2.375 mAh. Standaard wordt de Mavic Air met één accu geleverd, de Fly More Combo komt met drie accu’s.

Prijs en beschikbaarheid

De Mavic Air kost € 849,- en kan besteld worden via DJI.com. De drone wordt naar verwachting vanaf eind januari uitgeleverd. Wie liever gebruik maakt van een controller en meteen twee extra accu’s, een charging hub en een draagtas in huis wil halen kan de Mavic Air Fly More Combo bestellen. Deze set kost € 1.049,-. De Mavic Air is beschikbaar in drie verschillende kleurstellingen: Onyx Black, Arctic White en Flame Red.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “DJI presenteert zoals verwacht de Mavic Air: 4K video en topsnelheid van 70 km/uur

  • De Spark zoals hij had moeten zijn….

    Ik wacht wel op de Mavic pro 2 en vlieg voorlopig heerlijk verder met mijn huidige Mavic.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier