Productnieuws

Yuneec brengt nieuwe camera voor Typhoon H op de markt

Toen we de Typhoon H van Yuneec voor het eerst bekeken waren we zeer te spreken over de modulaire opzet van het systeem, die gebruikers in staat stelt om later van camera te wisselen. Zo bracht Yuneec de CGO-ET thermische camera op de markt, maar daarna bleef het helaas lange tijd stil. Gelukkig laat Yuneec trouwe bezitters van de Typhoon H niet in de steek: het bedrijf heeft een nieuwe C23 camera aangekondigd die qua specificaties helemaal up-to-date is.

Upgrade vs. nieuwe drone

On het geheugen even op te frissen: de Typhoon H hexacopter werd begin 2016 tijdens de CES aangekondigd. Het was de eerste consumentendrone die standaard voorzien was van een rudimentaire vorm van obstakeldetectie, namelijk in de vorm van ultrasoonsensoren. Later kwam er ook een Intel RealSense-module beschikbaar voor de Typhoon H, die de obstakeldetectie verder verbeterde. Dankzij de zes motoren en propellers was – en is – de Typhoon H een zeer stabiel vliegend toestel. De CGO3+ camera die met het toestel werd meegeleverd presteerde indertijd heel aardig op het gebied van scherpte en ruis, alhoewel het verschil met de Phantom 3-camera van DJI niet heel groot was.

We zijn inmiddels een paar jaar verder en inmiddels is er veel veranderd op het gebied van cameratechnologie. Waar 4K/30 fps en 12 megapixels fotoresolutie ooit de norm waren voor semiprofessionele dronecamera’s, is inmiddels 4K/60 fps en 20 megapixels heel normaal. Dan kun je als dronefabrikant twee dingen doen: ofwel je introduceert een heel nieuwe drone (zeg maar de DJI strategie), of je brengt een nieuwe camera uit voor bestaande toestellen, zoals Yuneec nu doet.

Bij de tijd

De C23 camera/gimbal-module maakt de Typhoon H weer aardig bij de tijd. De 1” sensor is een stuk lichtgevoeliger dan die van de CGO3+ camera. Filmen is mogelijk in 4K resolutie bij 60 fps, terwijl de fotoresolutie omhoog is gegaan naar 20 megapixels. Qua specs is de C23 camera daarmee te vergelijken met de camera van de Phantom 4 Pro, alhoewel Yuneec geen bitrate opgeeft en we dus geen volledige vergelijking kunnen maken.

Zoals ook bij de CGO3+ het geval is kan de C23 camera 360º om zijn as draaien. Dankzij het inklapbare landingsgestel van de Typhoon H komen er tijdens het pannen geen onderdelen van de drone in beeld. De video downlink heeft 720p HD resolutie en het live camerabeeld kan gewoon weergegeven worden op de ST16 controller die standaard bij de Typhoon H wordt geleverd.

Prijs en beschikbaarheid

Er hangt wel een stevig prijskaartje aan de C23 camera. De camera/gimbal-module kost namelijk € 899,-. Dat is wel een forse investering voor een al wat ouder platform. Maar mocht je in het bezit zijn van een Typhoon H en tevreden zijn over de vliegeigenschappen van het toestel, en wil je profiteren van de laatste ontwikkelingen op het gebied van camerasensoren, dan is de E23 een zinvolle upgrade. De camera is te bestellen via Yuneec.com.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier