Australische rescuedrone kort na beroemde reddingsmissie in zee gecrasht
De reddingsdrone die onlangs twee jongeren van de verdrinkingsdood redde is kort na de reddingsmissie in zee gestort als gevolg van een technisch defect. Dat meldt een woordvoerder van de reddingsbrigade van de provincie New South Wales. De drone, die een paar duizend Australische dollar heeft gekost, is teruggestuurd naar de leverancier.
Primeur
Het nieuws dat een drone voor het eerst in moeilijkheden geraakte zwemmers had gered ging vorige week de hele wereld over. De Australische reddingsmaatschappij Surf Life Saving NSW was toevallig net met hun nieuwe rescuedrone aan het oefenen toen er een melding binnenkwam dat twee zwemmers met de getijstroom mee waren gesleurd. De reddingswerkers bedachten zich geen moment en stuurden de Little Ripper drone op het tweetal af. Eénmaal aangekomen op de juiste locatie wierp de drone een reddingsvlot af waarmee het duo zich in veiligheid kon stellen.

Crash
Helemaal feilloos werkt de drone echter niet, bleek twee dagen na de geslaagde reddingsmissie. Toen de reddingsbrigade weer aan het oefenen was met de drone kwamen de bouten waarmee de hoofdpropeller aan het toestel is bevestigd los, waarna het toestel naar beneden stortte. De drone kon nog wel geborgen worden en is inmiddels ter onderzoek en vervanging teruggestuurd naar de leverancier.
Inmiddels is er melding gemaakt van het voorval bij de Australische luchtvaartautoriteit. Volgens een woordvoerder van Surf Life Saving NSW worden de drones die in bedrijf zijn genomen regelmatig gecheckt op luchtwaardigheid en blijkt nergens uit dat andere drones hetzelfde defect vertonen.
Kritiek
Het incident met de drone levert kritische commentaren op van lifeguards die minder overtuigd zijn van de nut en noodzaak van de inzet van drones. “Er wordt veel geld uitgegeven aan reddingsdrones. Maar voor dat geld hadden er ook reddingsboten en andere benodigdheden aangeschaft kunnen worden”, stelt een anonieme strandwacht tegenover een Australisch krant.