Nieuws

Turkse politie onderschept Mavic Pro met zelfgemaakt explosief

De Turkse politie heeft eind vorig jaar tijdens een inval bij terreurbeweging PKK een drone van het type DJI Mavic Pro gevonden met daaraan een zelfgemaakt explosief. Dat meldt de Turkse krant Hurriyet Daily News. Het is voor het eerst dat de Koerdische terreurbeweging in verband wordt gebracht met het plegen van aanslagen met behulp van commercieel verkrijgbare drones.

Voor het eerst

De terreurdrone werd aangetroffen tijdens een operatie in de berggebieden in de oosterlijk gelegen provincie Ağrı. Volgens de politie is de drone in staat om een zelfgemaakte granaat middels een afstandsbediening op een doel te laten vallen. De zender die gebruikt had moeten worden om het explosief te laten vallen heeft een bereik van zo’n 300 meter. Om ervoor te zorgen dat de granaat met de neus naar beneden op de grond komt is er een badmintonshuttle bevestigd.

Niet eerder werd er in Turkije een drone met daaraan een explosief aangetroffen. Tot op heden werden dergelijke zelfgemaakte terreurdrones vooral in Irak en Syrië gebruikt. Islamitische Staat publiceerde meerdere video’s waarin te zien was hoe de drones werden ingezet om explosieven af te werpen. Ook werden consumentendrones door IS ingezet voor het uitvoeren van verkenningsvluchten.

DroneClash

Terroristen maken zowel gebruik van kant-en-klare drones als zelfbouwdrones, die dan worden uitgerust met mechanismes om voorwerpen te kunnen laten vallen. Veiligheidsdiensten wereldwijd maken zich grote zorgen over de opmars van dergelijke terreurdrones. Men zoekt dan ook naarstig naar anti-drone maatregelen. Zo zette de Nederlandse politie enige tijd roofvogels in om ongewenste drones uit te kunnen schakelen, maar daar is men inmiddels mee gestopt.

Om nieuwe manieren te vinden om ongewenste drones tijdig te kunnen tegenhouden of onschadelijk te maken wordt er binnenkort in Nederland zelfs een wedstrijd georganiseerd, de DroneClash. Tijdens die wedstrijd gaan diverse internationale teams proberen om met een drone een parcours af te leggen, terwijl ze door allerlei anti-drone instrumenten bestookt worden. Ook moeten de drones van de deelnemers het tegen elkaar opnemen. De wedstrijd vindt op 13 februari plaats op voormalig vliegkamp Valkenburg.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier