Onderzoek

‘Drone op 75 meter hoogte veroorzaakt geen overlast’

Een Deense universiteit heeft onderzoek gedaan naar het gevoel van privacy-aantasting dat mensen ervaren als er een drone boven hun tuin vliegt. Uit het onderzoek blijkt dat mensen zich niet ongemakkelijk voelen bij een drone die op 75 meter hoogte overvliegt. Een drone op 25 meter hoogte wordt daarentegen door bijna iedereen als bezwaarlijk ervaren. Daarbij maakt het niet uit of de drone al dan niet over een camera beschikt.

Perceptie van drones

Het onderzoek maakt deel uit van een bredere studie naar de publieke perceptie van drones, uitgevoerd door de University of Southern Denmark (SDU). Eén van de vraagstellingen is of mensen zich aangetast voelen in hun gevoel van privacy als er een drone overvliegt. Om antwoord te krijgen op die vraag vlogen de onderzoekers met zowel een grote multirotor van 9.5 kg als met een kleine speelgoeddrone over de tuinen van een aantal proefpersonen, op een hoogte van 25, 50 en 75 meter.

Zowat alle deelnemers gaven aan overlast te ondervinden van een drone die op een hoogte van 25 meter over hun tuin vloog. Een drone op 50 meter hoogte wordt door een deel van de proefpersonen als vervelend ervaren, terwijl een drone op 75 meter hoogte door niemand als ongewenst wordt bestempeld. Het geluid en de omvang van de grote drone werd als extra irritatiefactor genoemd.

Wel of geen camera

Opmerkelijk is dat het voor de proefpersonen niet uitmaakt of de overvliegende drone wel of niet is voorzien van een camera: ook een drone zonder camera heeft een negatief effect op de privacybeleving. Het feit dat het vaak niet duidelijk is wie de drone bestuurt is ook een factor waar mensen zich ongemakkelijk bij voelen.

Een andere opmerkelijke uitkomst is dat proefpersonen die in eerste instantie positief stonden tegenover drones na afloop van het experiment negatiever waren gaan denken over drones. “Mensen zijn op zich gefascineerd door de techniek, maar voelen zich toch bespied zodra er een drone boven hun tuin hangt. Ook maakt men zich zorgen over de veiligheid”, stelt onderzoeker Domen Bajde.

Vertalen naar regelgeving

Volgens Bajde zou het goed zijn als de resultaten van het onderzoek meegenomen worden bij het opstellen van toekomstige droneregelgeving. “We vinden dat de regels minder streng en vooral duidelijker moeten worden. Maar bij het opstellen van nieuwe regelgeving zou men meer rekening moeten houden met de publieke perceptie van drones.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “‘Drone op 75 meter hoogte veroorzaakt geen overlast’

 • Geachte heer/mevrouw,

  Vanochtend en zojuist hinderlijk vliegende drone boven het Lyceumkwartier Zeist.

  Niet fijn dat gesuis en gespied boven je tuin.

  Wat is hieraan te doen? Is er niet zoiets als het recht op privacy? Ze kunnen net zo goed spieden wie er al dan niet thuis zijn om in te breken of iets dergelijks.

  Vriendelijke groeten,

  C de Bruin

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier