Incident

Duitse traumaheli gehinderd door drone boven brandende woning

Even leek het er afgelopen zondag op dat een reddingshelikopter die op het punt stond een 77-jarig slachtoffer van een woningbrand in het Zuid-Duitse plaatsje Sankt Georgen naar het ziekenhuis te vliegen aan de grond moest blijven staan vanwege de aanwezigheid van een drone. Agenten konden de dronebestuurder, een 32-jarige man uit de omgeving, net op tijd aanhouden zodat de heli alsnog kon opstijgen.

Luchtruim net op tijd vrij

Als gevolg van de brand werd de vrijstaande woning van de 77-jarige bewoonster volledig in de as gelegd. Tijdens pogingen om de beginnende brand te blussen raakte de bejaarde vrouw zwaargewond, maar wist desondanks de buren te waarschuwen. De toegesnelde hulpdiensten besloten een traumahelikopter op te roepen om de vrouw naar een brandwondencentrum te vervoeren.

Net voordat de heli wilde opstijgen vanaf de plaats des onheils bemerkten agenten dat er een drone boven het nog brandende huis vloog. Gelukkig kon de bestuurder van de drone snel geïdentificeerd worden, waarna deze gesommeerd werd om zijn toestel aan de grond te zetten. Een woordvoerder van de politie verklaarde achteraf dat de drone net op tijd uit de lucht was: “Op het moment dat het slachtoffer in de helikopter werd getild was het luchtruim weer vrij.”

Overtredingen

Alhoewel de traumaheli uiteindelijk geen vertraging opliep waren de hulpverleners niet bepaald blij met de aanwezigheid van de drone. Onderzocht wordt nu of de dronepiloot de regels heeft overtreden. Waarschijnlijk is dat het geval, want in Duitsland is het verboden om met een drone in de buurt van calamiteiten te vliegen. Ook moet men net als in Nederland te allen tijde voorrang verlenen aan bemand luchtverkeer. Daarnaast was het op het moment van de brand donker, en dan zijn dronevluchten sowieso niet toegestaan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier