Incident

FPV racedrone komt op korte afstand van passagiersvliegtuig 

De internationale drone-community heeft met ongeloof en afschuw gereageerd op een video waarin te zien is hoe een FPV racedrone niet lang na het opstijgen een onderlangs vliegend passagiersvliegtuig filmt. De videobeelden werden geplaatst in een besloten Facebookgroep. Veel dronevliegers vrezen dat de beelden gaan leiden tot verdere aanscherping van de regels.

Onverantwoordelijk

De herkomst en locatie van de beelden is op het moment van schrijven niet duidelijk. Evenmin is bekend van wie de beelden afkomstig zijn. Maar het behoeft hopelijk geen toelichting dat de maker van de video zich uitermate onverantwoordelijk heeft gedragen, want de drone komt op nog geen tientallen meters afstand van het vliegtuig en het spreekt voor zich dat een aanvaring ongewenste consequenties kan hebben (alhoewel er veel onenigheid bestaat over de precieze gevolgen van een botsing).

Het is overigens niet voor het eerst dat een drone video-opnamen maakt van een passerend vliegtuig. Het is voor zover wij weten wel voor het eerst dat dergelijke opnamen met een racedrone gemaakt zijn. Racedrones beschikken niet over GPS en zijn dus per definitie niet middels geofencing uit de buurt te houden van vliegvelden.

Maatschappelijke discussie

Ongetwijfeld leiden de beelden internationaal weer tot veel discussie over de (on)wenselijkheid van drones. Aan de ene kant willen we dergelijke stunts geen podium geven, maar aan de andere kant is Dronewatch er niet alleen om de positieve aspecten van drones te belichten. En of wij de beelden nu wel of niet plaatsen: ze komen uiteindelijk toch wel terecht bij handhavers en beleidsmakers.

Het is hoe dan ook erg jammer dat sommige personen menen dat het zogenaamd cool is om dergelijke beelden te maken, want daardoor komen alle goedwillende vliegers en de snel groeiende beroepsgroep in een negatief daglicht te staan. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: vlieg je drone veilig!

Update (2-1-2018)

Internationaal is met veel verontwaardiging op de beelden gereageerd. Inmiddels is bekend waar de beelden zijn opgenomen: het gaat om een woonwijk in de buurt van Las Vegas. De locatie waar de dronevlucht werd uitgevoerd ligt niet ver van McCarran International Airport (LAS). Er is ook een vermoeden wie de beelden heeft gemaakt. Ongetwijfeld stelt de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA een onderzoek in.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “FPV racedrone komt op korte afstand van passagiersvliegtuig 

 • “want daardoor komen alle goedwillende vliegers en de snel groeiende beroepsgroep in een negatief daglicht te staan”. Iedere (en vooral de beginnende) sector krijgt te maken met cowboys. De teneur is vaak dat zij het verpesten voor de goedwillende rest, omdat cowboygedrag vaak tot regulering leidt. Je kunt het ook omdraaien. Regulering zorgt er voor dat de sector als geheel veiliger wordt. Aan regulering hebben we onder andere een veilige luchtvaartsector te danken. Gebrek aan regulering (en toezicht) zorgt bijvoorbeeld voor onveilige Airbnb-locaties, onbetrouwbare taxi’s, vieze restaurants en onveilige zorginstellingen.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Dat is het punt nu juist: de (toch al zeer strenge) droneregelgeving zorgt er niet voor dat e.e.a. veiliger wordt, aangezien types zoals de maker van deze video toch wel hun gang gaan. Intussen worden de regels strenger gemaakt en zijn de goedwillende en professionele vliegers de dupe, want die worden verder beknot in hun mogelijkheden. Ik ben met je eens dat er grenzen gesteld moeten worden, alleen is er nu alleen maar sprake van schijnveiligheid, en wordt het probleem niet aangepakt door regulering.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier