Delftse drone brengt ecosysteem afgelegen eiland in kaart
Een drone van Nederlandse makelij gaat helpen met het creëren van een gedetailleerde kaart van Silhouette Island, een eilandje dat een flink eind ten oosten van het Afrikaanse continent in de Indische Oceaan ligt. Dankzij de kaart kan er effectiever onderzoek gedaan worden naar de bedreigde flora en fauna op het tropische eiland.
Verouderde kaarten
Volgens natuurbeheerder en expeditieleider François Baguette waren er tot voor kort alleen onvolledige en verouderde kaarten voorhanden om expedities op het eiland te plannen. “Dit resulteert vaak in tochten waarin we onverwacht een obstakel zoals een klif of ondoordringbaar gebied tegenkomen, waardoor we de expeditie vroegtijdig moeten afblazen.”
Met traditionele technieken was het niet mogelijk om een up-to-date kaart te maken, vanwege het ongerepte landschap, het ruige gebergte en de afgelegen locatie. Het helpt niet mee dat er maar weinig opstijglocaties zijn op het eiland, en dat er bijna altijd sprake is van harde wind en tropische temperaturen.

Hybride drone
In opdracht van cartografiebedrijf TFC International werd de Marlyn ingevlogen, een hybride drone die ontwikkeld werd door het Delftse bedrijf Atmos UAV. Dit betreft een hybride toestel die net als een multirotor verticaal kan opstijgen en landen (VTOL), maar zich gedurende de vlucht gedraagt als een fixed-wing toestel. Daardoor kan de drone relatief grote afstanden afleggen, een eigenschap die essentieel is voor toepassingen als mapping van grotere gebieden.
Baguette is enthousiast over de eerste resultaten. Dankzij de hoge-resolutie foto’s en kaarten kunnen toekomstig exploraties volgens hem beter gepland worden. Uiteindelijk is het de bedoeling om het hele natuurgebied van Silhouette tot in detail in kaart te brengen. “Dat kan veel tijd en kostbare mankracht besparen.”
