Delftse drone brengt ecosysteem afgelegen eiland in kaart

Een drone van Nederlandse makelij gaat helpen met het creëren van een gedetailleerde kaart van Silhouette Island, een eilandje dat een flink eind ten oosten van het Afrikaanse continent in de Indische Oceaan ligt. Dankzij de kaart kan er effectiever onderzoek gedaan worden naar de bedreigde flora en fauna op het tropische eiland.

Verouderde kaarten

Volgens natuurbeheerder en expeditieleider François Baguette waren er tot voor kort alleen onvolledige en verouderde kaarten voorhanden om expedities op het eiland te plannen. “Dit resulteert vaak in tochten waarin we onverwacht een obstakel zoals een klif of ondoordringbaar gebied tegenkomen, waardoor we de expeditie vroegtijdig moeten afblazen.”

Met traditionele technieken was het niet mogelijk om een up-to-date kaart te maken, vanwege het ongerepte landschap, het ruige gebergte en de afgelegen locatie. Het helpt niet mee dat er maar weinig opstijglocaties zijn op het eiland, en dat er bijna altijd sprake is van harde wind en tropische temperaturen.

Ongerepte natuur en ruige bergen op Silhoutte Island

Hybride drone

In opdracht van cartografiebedrijf TFC International werd de Marlyn ingevlogen, een hybride drone die ontwikkeld werd door het Delftse bedrijf Atmos UAV. Dit betreft een hybride toestel die net als een multirotor verticaal kan opstijgen en landen (VTOL), maar zich gedurende de vlucht gedraagt als een fixed-wing toestel. Daardoor kan de drone relatief grote afstanden afleggen, een eigenschap die essentieel is voor toepassingen als mapping van grotere gebieden.

Baguette is enthousiast over de eerste resultaten. Dankzij de hoge-resolutie foto’s en kaarten kunnen toekomstig exploraties volgens hem beter gepland worden. Uiteindelijk is het de bedoeling om het hele natuurgebied van Silhouette tot in detail in kaart te brengen. “Dat kan veel tijd en kostbare mankracht besparen.”

Op deze afbeelding zijn hoogteverschillen in het landschap zichtbaar. Bron: Atmos UAV
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier