Wat is VPS? Wanneer gebruik je het? En waarom werkt VPS niet altijd goed?

Als dronevlieger wordt je geconfronteerd met veel technische termen en afkortingen, maar lang niet altijd is duidelijk wat er met bepaalde begrippen bedoeld wordt. In deze FAQ gaan we in op Vision Positioning System, ofwel VPS. Wat is VPS, en wanneer gebruik je het? Zijn er ook situaties waarbij je VPS maar beter uit kunt schakelen?

Relatieve locatiebepaling

Het fenomeen VPS deed zijn intrede met de introductie van de DJI Phantom 3 Professional, in het voorjaar van 2015. Als eerste drone van DJI werd dit systeem uitgerust met een paar naar beneden kijkende camera’s, die de positie van de drone ten opzichte van de grond meten. Vandaar de naam ‘Vision Positioning’. De camera’s detecteren ongewenste horizontale bewegingen van de drone en geven deze aan de flight computer door, die vervolgens corrigerende maatregelen neemt.

Maar waarom is VPS nodig? Drones beschikken toch over GPS voor de locatiebepaling? Dat is inderdaad juist, alleen is GPS niet bijzonder nauwkeurig. Daardoor wil een drone met alleen GPS voor de positiebepaling nog wel eens ‘zoeken’ tijdens het hoveren. Bovendien is er niet in alle omstandigheden een goed GPS signaal beschikbaar: denk aan indoor vluchten, of aan vluchten waarbij bomen of gebouwen het GPS-signaal verstoren.

In die situaties is het een uitkomst dat de drone op een andere methode voor het bepalen van de locatie kan vertrouwen. Let wel, het gaat hierbij om een relatieve locatiebepaling: bij het naar de grond kijken kan de drone alleen wijzigingen in de locatie opmerken, het systeem kan niet de absolute locatie bepalen. Voor functies als return to home (RTH) en waypoint vliegen is er dus altijd een GPS-signaal vereist.

De VPS-sensoren vind je aan de onderzijde van je drone

Niet al te hoog

In de praktijk werkt VPS vooral goed als de drone niet al te hoog vliegt. Denk aan een vlieghoogte van een paar meter, tot maximaal ca. tien meter hoog. Verder werkt VPS vooral goed in combinatie met GPS. Dan heb je dus zowel een absolutie locatiebepaling aan de hand van GPS-signalen, terwijl de drone veel stabieler op zijn plek blijft hangen, doordat VPS kleine horizontale verschuivingen opmerkt en compenseert.

Er zijn echter situaties waarbij je niet kunt vertrouwen op VPS, of deze functie zelfs maar beter uit kunt zetten. Het systeem werkt alleen goed bij voldoende omgevingslicht. En als er op de grond geen contrastrijke details zichtbaar zijn, dan kunnen de camera’s ook geen horizontale bewegingen opmerken. Als je indoor boven een effen vloer vliegt dan moet je dus niet 100% vertrouwen op VPS. Feitelijk vlieg je dan in ATTI-modus, waarbij de drone alleen de hoogte kan reguleren.

Inmiddels zijn alle DJI drones standaard van VPS voorzien. Dus niet alleen de drones uit de Phantom-lijn, maar ook de Inspire 1 en 2, de Mavic Pro, de Mavic Air en de Spark. Ook recente drones van andere merken beschikken over VPS, zoals de Breeze van Yuneec, de Xplorer Mini van Xiro en zelfs de ultracompacte Tello drone.

VPS uitschakelen boven water

Als je vlak boven water vliegt, dan kun je VPS maar beter helemaal uitschakelen. Ten eerste zorgt de reflectie van het wateroppervlak voor vreemde meetresultaten, en in het geval van bewegend water (golven, of stromend water) kan het VPS-systeem zelfs abusievelijk denken dat de drone beweegt en dit gaan compenseren, terwijl dat eigenlijk helemaal niet het geval is.

Normaal gesproken staat VPS ingeschakeld, voor een extra nauwkeurige locatiebepaling. Maar als je boven water vliegt kun je VPS het beste uitschakelen. Dat gaat in het geval van de DJI Go-app via het ‘advanced settings’ menu. (Vergeet niet om VPS later weer in te schakelen.)

Via het ‘advanced settings’ menu in DJI Go kun je VPS in- of uitschakelen

Extra nauwkeurig landen

Sinds de Mavic Pro en de Phantom 4 Pro hebben de VPS-sensoren nog een extra functie gekregen: de camera’s aan de onderzijde van de drone maken tijdens het opstijgen een foto van de opstijglocatie. Deze foto wordt later tijdens het landen vergeleken met actuele beelden van de landingsplek. Als het VPS-systeem ziet dat de landingsplek hetzelfde is als de opstijglocatie, dan zal de drone zeer nauwkeurig op dezelfde plek neerkomen.

PS. Naast VPS is er aan de onderzijde van DJI toestellen trouwens nog een tweede sensorsysteem zichtbaar: sonar, voor de relatieve hoogtebepaling. Daarover lees je in een volgende FAQ meer.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Wat is VPS? Wanneer gebruik je het? En waarom werkt VPS niet altijd goed?

 • 3 februari 2018 om 11:10
  Permalink

  Zijn er ook andere drones als yuneec die over dit systeem beschikken? Zelf vlieg ik met xiro maar vind daar het gps al goed zat. Locatie bij rth is op maar paar meter zeer nauwkeurig.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   3 februari 2018 om 11:57
   Permalink

   Ja, de Breeze van Yuneec heeft ook VPS. De Typhoon H weer niet. Van Xiro heeft alleen de Xplorer Mini VPS, de wat grotere Xplorer Vision heeft alleen GPS.

   Beantwoorden
   • 4 februari 2018 om 16:23
    Permalink

    Ik heb de grotere versie van de xiro maar zelf heb ik nooit het idee dat ik iets eraan mis kwa technologie.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier