Snuffeldrone moet smogvorming boven Poolse stad tegengaan

In het Poolse mijnstadje Katowice wordt sinds kort een drone ingezet om de luchtkwaliteit in de gaten te houden. Daartoe is de drone voorzien van diverse gassensoren die alarm slaan zodra er gevaarlijke concentraties van bepaalde stoffen worden gemeten. De drone moet ervoor zorgen dat er eerder opgetreden kan worden bij smogvorming.

Anti-smog drone

Katowice is van oudsher een mijnbouwstadje. Dankzij de aanwezigheid van steenkool is er rondom de stad een groot industriegebied ontstaan. Dat bracht niet alleen economische welvaart, maar ook milieuproblemen met zich mee: regelmatig hebben de inwoners van Katowice last van een dikke laag smog die boven de stad hangt.

Eerdere maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren waren maar weinig succesvol, omdat het lastig was om overtreders op te sporen en aan te pakken. In de strijd tegen de smog zet de gemeente daarom een modern middel in: een anti-smog drone, een gezamenlijk initiatief van de stadswacht Katowice, het stadsbestuur, het Institute for Chemical Processing of Coal en het bedrijf Flytronic.

Bedrijven en huishoudens

Het idee is dat de snuffeldrone door de rookwolken van schoorstenen van bedrijven in de regio gaat vliegen. Zodra de maximaal toegelaten concentratie van stoffen zoals ammoniak, waterstofchloride en formaldehyde overschreden wordt, ziet men dat meteen terug in de meetwaarden van de gassensoren aan boord van de drone.

Niet alleen bedrijven hebben te duchten van de drone: de gemeentepolitie zal de drone ook inzetten om de uitstoot van huishoudens in de gaten te houden. Als uit de meetgegevens van de drone blijkt dat huiseigenaren plastic, rubber of puin aan het verbranden zijn dan leidt dat onherroepelijk tot een bekeuring.

Juridische dilemma’s

Het project brengt veel juridische dilemma’s met zich mee. Ook in Polen worstelt de luchtvaartsector met de inpassing van drones in het luchtruim en is het vliegen boven bebouwing een gevoelig onderwerp. Daarnaast brengt de inzet van drones problemen met zich mee op het gebied van privacy: in Polen ligt de inzet van drones waar een camera aan bevestigd is nog wat gevoeliger dan hier.

Ondanks de juridische drempels zijn de eerste resultaten bemoedigend. De drone kan zowel ingezet worden om een algemeen beeld van de luchtkwaliteit boven de stad te vormen als voor het uitvoeren van gerichte metingen. Daardoor kunnen er veel sneller maatregelen genomen worden als er smogvorming dreigt. Ook kan de illegale uitstoot van bepaalde rookgassen veel eerder opgemerkt en beboet worden.

(bron: Spider’s web)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier