Vangnetdrones, drone-jammers en anti-drone geweren standby tijdens Winterspelen

Om te voorkomen dat er ongewenste drones boven publiek of atleten vliegen tijdens de Olympische Winterspelen die vrijdag van start gaan in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zet het organiserend comité drones in die uitgerust zijn met vangnetten. Ook heeft men geweren paraat die specifiek bedoeld zijn voor het uit de lucht schieten van drones. Dronemaker DJI heeft tijdelijke no-fly zones ingesteld.

Vrees voor terreurdrones

De Spelen, die op 9 februari van start gaan, trekken tienduizenden bezoekers en duizenden atleten van over de hele wereld. Ook veel regeringsleiders zullen present zijn tijdens de openingsceremonie. Om ervoor te zorgen dat er geen incidenten of aanslagen plaatsvinden heeft Zuid-Korea maar liefst 60.000 man beveiligingspersoneel opgetrommeld.

Bij de beveiligers van het evenement bestaat de vrees dat terroristen mogelijk drones inzetten voor het plegen van aanslagen tijdens de Spelen. Maar ook nieuwsgierige fotografen en journalisten die illegaal een drone in willen zetten om wat luchtfoto’s te maken van de wedstrijden vormen een bron van zorg.

Droneradars en vangnetdrones

Om vroegtijdig ongewenste drones te kunnen opmerken zijn er in Pyeongchang op diverse plekken dronedetectors opgesteld, mobiele radarsystemen die in staat zijn om kleine onbemande luchtvaartuigen op te merken. Dergelijke detectors hebben een bereik van enkele kilometers, genoeg om tijdig alarm te slaan in geval van naderende drones.

Om eventuele ‘rogue drones’ daadwerkelijk uit de lucht te kunnen halen staan er ook drone catchers standby. Dat zijn uit de kluiten gewassen multirotors met daaraan een vangnet. Daarmee kunnen ongewenste drones uit de lucht worden gehaald en gecontroleerd naar de grond worden gebracht. Dergelijke vangnetdrones werden eerder in Tokyo ingezet.

Geweren en jammers

Voor situaties waarbij er geen tijd is om de drone catcher te activeren beschikken de beveiligers ook over speciale geweren waarmee drones uit de lucht geschoten kunnen worden. Daarnaast heeft men speciale drone-jammers paraat, die er middels verstorende radiosignalen voor zorgen dat ongewenste drones onbestuurbaar worden. Het spreekt voor zich dat dergelijke paardenmiddelen alleen bij uiterste nood worden ingezet.

Tijdens een oefening in december werd een situatie nagebootst waarbij een terroristische drone op een bus met spelers werd afgestuurd. Het beveiligingsteam kon de drone neerschieten voordat deze de bus bereikte.

Geofencing

Ook dronemaker DJI heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat er drones uit hun stal worden gebruikt om boven de verschillende locaties waar de Winterspelen zich afspelen te vliegen. Daartoe heeft het bedrijf tijdelijke no-fly zones toegevoegd aan de database met no-fly zones in het geheugen van de toestellen.

Via een update zorgt DJI ervoor dat het geofencingsysteem dat moet voorkomen dat drones op plekken vliegen waar dat niet de bedoeling is tijdelijke vliegrestricties bevat voor de regio’s Pyeongchang, Gangneung, Bongpyeong en Jeongseon. Deze maatregel treft vooral goedbedoelende maar onwetende dronevliegers: kwaadwillenden kunnen de geofencing eenvoudig omzeilen of ervoor zorgen dat deze update überhaupt niet wordt geïnstalleerd.

Anti-drone industrie

De anti-drone industrie draait op volle toeren, zoals blijkt uit de maatregelen die men treft rond de aankomende Winterspelen. Ook in Nederland wordt er volop gewerkt aan anti-drone maatregelen. Het Delftse bedrijf Delft Dynamics ontwikkelde een vangnetdrone, en de Nederlandse anti-drone roofvogels waren destijds wereldnieuws.

Op 13 februari wordt er op voormalig vliegveld Valkenburg zelfs een wedstrijd georganiseerd waar allerlei anti-drone maatregelen uitgetest worden, de DroneClash. Tijdens dit ‘Robot Wars in 3D’ evenement zal Dronewatch aanwezig zijn voor een kijkje achter de schermen en interviews met de deelnemers.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Vangnetdrones, drone-jammers en anti-drone geweren standby tijdens Winterspelen

  • 9 februari 2018 om 16:19
    Permalink

    Ik vlieg zelf regelmatig in clubverband en heb ervaren dat er nog steeds leden zijn, die ondanks onze waarschuwingen, niet of onvoldoende de moeite nemen om zich in de vliegvoorschriften te verdiepen. Dit leidt tot vliegen in no-fly zones, vliegen boven mensen op tentoonstellingen, boze reacties van die mensen en kan uiteindelijk ertoe leiden dat de vliegvoorschriften steeds minder ruimte gaan laten voor de amateur-piloot, die wel de voorschriften in acht neemt. We moeten met elkaar zien te voorkomen dat de goede weer onder de kwade moet lijden.
    Met die voorschriften in je hoofd kun je heus nog wel heel leuke films en foto’s maken zonder onnodige risico’s te lopen voor anderen en voor jezelf. Ik vraag me echt af of de mensen die willens en wetens zonder voldoende kennis van de vliegvoorschriften gaan vliegen zich wel realiseren, welke grote financiële risico’s ze kunnen lopen met hun vlieggedrag. Ik denk dat het goed zal zijn om amateur dronepiloten eens via internet te confronteren met die persoonlijke financiële risico’s. Zelf wijs ik collega piloten die verkeerde dingen doen wel altijd op de financiële WA-risico’s.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier