Markt

Drones moeten Enschedese werklozen uit de bijstand gaan verheffen

Een twintigtal mensen uit de regio Enschede die nu nog moeten rondkomen van een bijstandsuitkering gaan binnenkort van start met een opleiding tot dronepiloot. Het idee is dat ze aan de slag kunnen zodra er meer vraag ontstaat naar dronepiloten. Het plan werd aangekondigd tijdens de opening van een nieuw onderkomen voor samenwerkingsverband Space53.

Van koerier tot dronepiloot

De gemeente Enschede is één van de participanten in het project. Volgens wethouder economie en werk Patrick Welman past het plan perfect in de missie om inwoners klaar te stomen voor toekomstige beroepen. “Je ziet dat nieuwe technologieën nieuwe banen en beroepen creëren en daarmee nieuwe kansen bieden, ook in onze regio. Juist de samenwerking tussen technologie en de mens is belangrijk en daar investeren we in.”

De dronepiloten in spé krijgen volgens Dennis Mortier van detacheringsbedrijf Consolid sowieso werk, ook als ze na het voltooien van hun opleiding nog niet direct aan de slag kunnen als dronepiloot. “Dronepiloten worden nu vooral gevraagd voor losse opdrachten. Om er toch voor te zorgen dat ze een fulltime baan hebben, zullen zij ook via ons als koerier werken, zeker tijdens de opleidingsperiode. Het is de verwachting dat zij binnen anderhalf jaar wel fulltime als dronepiloten aan de slag zijn.”

Nieuwe vaardigheden

Trends als robotisering en digitalisering vragen volgens Mortier om nieuwe vaardigheden van werknemers. “Functies veranderen onder invloed van technologie. Dat wil zeggen dat wij op tijd onze medewerkers de kans moeten bieden op omscholing of bijscholing, zodat ze aan het werk kunnen blijven. Als werkgever is het je taak om ervoor te zorgen de kans op werk zo groot mogelijk te houden met het opleiden voor banen van de toekomst.”

Als uitvalsbasis voor het project is gekozen voor Space53, een brede samenwerking van private, publieke en semipublieke partijen die een positie willen innemen in de wereld van unmanned systems. Het richt zich op het ontwikkelen van kennis, technologieën, componenten, systemen en diensten voor de publieke en zakelijke markt.

Een drone komt met een sleutel aanvliegen tijdens de opening van de nieuwe ‘shelter’ van Space53
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier