Interview

‘DroneClash levert politie hopelijk nieuwe handhavingsmethoden op’

Op dinsdag 13 februari aanstaande vindt op voormalig vliegveld Valkenburg de eerste editie van DroneClash plaats, een evenement waarbij acht internationale teams tijdens een soort ‘Robot Wars in 3D’ het tegen elkaar op gaan nemen. De teams moeten niet alleen elkaars drones uit de lucht zien te halen maar ook zorgen dat ze diverse anti-drone maatregelen overleven. Alhoewel fun en spektakel voorop staan kijken politie en defensie met veel interesse mee.

Maatschappelijke acceptatie

DroneClash is een initiatief van Bart Remes, directeur van het Micro Air Vehicle Laboratorium (MAVLab) van de TU Delft. Volgens Remes hebben drones veel maatschappelijke potentie, maar is het voor een brede acceptatie van drones ook van belang dat er actief opgetreden kan worden tegen drones die op plekken vliegen waar dat niet de bedoeling is.

Volgens Arjen Stobbe van de luchtvaartpolitie is er een duidelijke toename te zien van het aantal incidenten met drones. “Denk daarbij aan mensen die gaan vliegen in de buurt van Schiphol, of die midden in Amsterdam opstijgen. In 2016 waren er iets van honderd meldingen, en dat waren er in 2017 ongeveer honderdveertig, dus daar zit wel een groei in.”

“De meeste amateurvliegers weten inmiddels wel dat er regels zijn en veel mensen houden zich daar netjes aan. Maar voor die paar gevallen dat mensen echt niet weten wat ze aan het doen zijn of zelfs kwade intenties hebben zouden we als handhavers graag meer instrumenten hebben om effectief op te kunnen treden”, stelt innovatiemanager Mark Wiebes van de Nationale Politie.

Geïntegreerde oplossing

Volgens Remes zijn er momenteel wel oplossingen voorhanden die helpen bij het detecteren van drones, en zijn er ook verschillende counterdrone-maatregelen op de markt, maar van een goed werkend geïntegreerd systeem is volgens hem nog geen sprake.

Daar moet DroneClash verandering in brengen: tijdens een ludieke wedstrijd gaan dronepiloten van teams uit verschillende landen proberen om het elkaar zo moeilijk mogelijk te maken, bijvoorbeeld door drones van de tegenpartij uit de lucht te halen of zelfs te vangen en gecontroleerd naar de grond te brengen. “Dat laatste levert het team meer punten op”, aldus Remes.

Het winnende team gaat met een hoofdprijs van maar liefst €30.000 naar huis. Voor de tweede plek is €5.000 weggelegd en de nummer drie krijgt €2.500. Er zijn ook nog prijzen voor het meest innovatieve team, de beste dronepiloot en het team dat hun drone zo autonoom mogelijk laat vliegen.

Anti-drone maatregelen

De piloten nemen het niet alleen tegen elkaar op. De teams krijgen het ook zwaar te verduren als hun drones tussen de verschillende battles door bestookt worden door diverse anti-drone maatregelen die tijdens het event getest worden. Denk daarbij aan vlammenwerpers en vangnetten, maar ook aan zoiets eenvoudigs als een zeer felle lamp, die de camera op de drone moet verblinden.

Zowel politie als defensie kijken met veel interesse mee tijdens DroneClash. Volgens Wiebes heeft de politie veel behoefte aan nieuwe methoden om de kunnen handhaven. “Of een drone nu per ongeluk of met opzet vliegt op een plek waar dat niet de bedoeling is maakt ons niet zoveel uit: het gaat ons erom dat we de regels kunnen handhaven”, licht Wiebes toe. “Hopelijk leidt deze wedstrijd tot innovatieve ideeën die in de praktijk toegepast kunnen worden als het gaat om handhaving.”

Evenement

Rondom de DroneClash zijn er ook demonstraties van FPV racing gepland en kunnen aanwezigen hun vliegskills beproeven met TinyWhoops en in een FPV simulator. Er is ook een beursvloer waar counterdrone-oplossingen te zien zijn.

Vrijkaarten

De DroneClash vindt op 13 februari plaats op voormalig vliegveld Valkenburg. Het evenement begint om 10:30 en eindigt om 17:30. Kaarten zijn à €15,50 te koop via DroneClash.nl. Dronewatch mag van de organisatie 5x 2 vrijkaarten weggeven. Lijkt het jou leuk om met een vriend of bekende te komen kijken, stuur ons dan even via dit formulier een berichtje met als onderwerp ‘DroneClash vrijkaarten’.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier