DJI komt met radarmodule (maar niemand weet nog waarvoor)

Uit een recent gepubliceerd testrapport van  het Amerikaanse telecomagentschap FCC blijkt dat dronemaker DJI binnenkort met een radarmodule op de markt komt. Het gaat om een product met de naam High-Precision Rotation Microwave Radar. Onduidelijk is nog wat precies het doel van de radarmodule is, alhoewel we wel een vermoeden hebben.

Dopplereffect

Uit de documentatie die DJI heeft aangeleverd bij de FCC blijkt dat de radarmodule werkt in een frequentieband rond de 24,125 GHz. Dat is dezelfde frequentie als die door politieradars gebruikt wordt voor het doen van snelheidsmetingen op de snelweg. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde Dopplereffect: teruggekaatste radargolven worden geanalyseerd op timing en frequentieverschuivingen, om zodoende de relatieve snelheid en afstand van nabije objecten te kunnen bepalen.

Mogelijk gaat de radarmodule een rol spelen als het gaat om obstakeldetectie op high-end systemen. Het voordeel van kortegolfradar is dat een gebrek aan daglicht of de aanwezigheid van mist geen roet in het eten strooit, iets wat met de huidige cameragebaseerde vormen van obstakeldetectie wel het geval is. Een bijkomend voordeel van een roterende radarbundel is dat er in principe 360º dekking rondom de drone verkregen kan worden.

Schuine oppervlakken

Dat het waarschijnlijk om een radar ten behoeve van obstakeldetectie gaat blijkt verder uit een opmerking in (een deel van de) handleiding van de radarmodule. Daarin staat dat men voorzichtigheid moet betrachten indien er in de buurt van schuine oppervlakken (denk bijvoorbeeld aan daken) wordt gevlogen. Een schuin oppervlak weerkaatst de radarbundel immers niet rechtstreeks terug naar de bron, waardoor de afstandsmeting niet of niet goed werkt.

Alhoewel er verder nog geen details zijn uitgelekt over de High-Precision Microwave Radar is onze voorzichtige conclusie dat het gaat om een een toevoeging voor drones in de Matrice-serie, waardoor deze een beter zicht op de omgeving krijgen. Dat is met name relevant voor het uitvoeren van inspecties waarbij de drone dicht op het de inspecteren installaties of bouwwerken moet vliegen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “DJI komt met radarmodule (maar niemand weet nog waarvoor)

 • 16 februari 2018 om 17:02
  Permalink

  Er gaan ook geruchten dat het systeem ingezet kan worden voor overheden/opsporingsinstanties om alle DJI-dronebewegingen te zien in een bepaalde omgeving. Zo gauw er een signaal is van drone of remote wordt dat waargenomen evenals alle vliegbewegingen.

  Voorbode voor een digitaal hekwerk?

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   17 februari 2018 om 10:03
   Permalink

   DJI werkt wel aan een trackingsysteem voor (eigen) drones, dat heet Aeroscope. Maar dat heeft met dit radarsysteem niets te maken.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier