Evenement

DroneClash 2018: “Stuurmanskunst wint het nog van anti-drone foefjes”

Afgelopen dinsdag vond in Hangaar 2 op voormalig vliegveld Valkenburg de eerste editie van DroneClash plaats, een wedstrijd waarbij drones van verschillende teams het tegen elkaar op moesten nemen. Zes teams uit binnen- en buitenland hadden zich aangemeld. Het winnende team moest het vooral van stuurmanskunst hebben: confettikanonnen en vlammenwerpers bleken minder effectief tijdens deze eerste battle of the drones.

‘Robot Wars in 3D’

DroneClash laat zich nog het beste omschrijven als ‘Robot Wars in 3D’. Per battle strijden fighter drones van twee teams tegen elkaar en tegen de ‘queen drones’ die zo lang mogelijk in de lucht moeten blijven. Zo lang de queen drone vliegt en op haar plaats blijft kunnen er door het betreffende team punten gescoord worden. Daarbij levert het gecontroleerd uit de lucht halen van een drone van de tegenstander veel meer punten op dan alleen maar een ‘hit’. Ondertussen worden de fighter drones ook nog bestookt door counterdrone-maatregelen, in de ‘passage of doom and destruction’ die de twee arena’s met elkaar verbindt.

Aan de eerste editie van DroneClash deden zes teams mee, waarvan vijf uit Nederland en één uit Duitsland. Aanvankelijk deed het Duitse team het erg goed: hun queen drone was zeer solide gebouwd en bleef tijdens de eerste battles onverstoorbaar op haar plek hangen. Het publiek werd ondertussen getrakteerd op een aantal spannende anti-drone maatregelen: zo hadden twee teams vlammenwerpers op hun fighter drones gemonteerd, andere teams maakten gebruik van aangepaste confettikanonen om vishaken en touwtjes met loodjes af te schieten.

Hacken

Een team uit Delft had een wat geniepiger oplossing bedacht: het idee was om de drones van de tegenstander te hacken en de besturing over te nemen. Aanvankelijk ging het mis en verstoorde de hacker een eigen drone, terwijl de vijandelijke drones ongestoord door bleven vliegen. Deze vinding werd uiteindelijk wel beloond met de innovatieprijs.

Korte battles

De meeste battles duurden maar kort: de fighter drones van de teams hadden er maar weinig moeite mee om de ‘passage of doom’ te doorkruisen. Het vangnet, de rookmachine en de stroboscoop (om de FPV-camera’s op de drones te verblinden) bleken niet hinderlijk genoeg om echt veel drones tegen te houden. Daardoor kwamen de agressieve fighter drones al snel terecht bij de statige queen drones.

De meeste queen drones waren voorzien van koepelconstructies of frames om aanvallen af te weten. Eén team had zelfs een koepelvormig muskietennet om hun drones gespannen, om zodoende drones van de vijand te weten. Maar het bleek niet heel lastig om onderlangs te vliegen en die drones van onderaf aan te vallen, of de kwalachtige drones naar beneden te dwingen door er van bovenaf tegenaan te drukken.

Uiteindelijk bleken snelheid en stuurmanskunst het te winnen van de innovaties: team ‘Laced Horns’ uit Twente ging er met de hoofdprijs van 30.000 euro vandoor. Hun kleine maar stevige fighter drones gingen tijdens de finale als een razende op de Duitse queen drone af en deze bleek weerloos tegen de snelle aanvallen van de Twentenaren.

Serieuze ondertoon

Ondanks het spektakel had de dag een serieuze ondertoon. De politie (één van de sponsoren van het evenement) is namelijk naarstig op zoek naar nieuwe methoden om ongewenste drones onschadelijk te kunnen maken, op het moment dat de veiligheid in het geding is.

Inmiddels is er zelfs een hele industrie aan het ontstaan rond deze behoefte, zoals de stands van aanwezige exposanten duidelijk maakten: anti-drone radarsystemen, radio jammers, vangnetdrones: je kunt het zo gek niet bedenken of het is tegenwoordig te koop. Maar het ei van Columbus is er nog niet, zodoende dat de politie op zoek is naar frisse ideeën, daarbij ondersteund door het MAVLab van de TU Delft, dat het initiatief nam voor de DroneClash.

Terugblik presentatoren

De presentatie van de dag was in handen van Johan van Geek (Rotorlife) en Wiebe de Jager (Dronewatch). Beide presentatoren beleefden veel plezier aan de dag. Johan: “Het was gaaf om te zien dat er twee werelden samen kwamen: die van de droneracers en die van de robotbouwers. Voor een volgende editie hoop ik dat het spelelement nog beter tot uitdrukking komt.”

Wiebe: “Ik zei gedurende de dag voor de grap dat de anti-drone industrie misschien wel groter wordt dan de markt voor drones. Terugkijkend op het event denk ik dat dit misschien al wel het geval is. Toch ben ik nog niet overtuigd door de counterdrone-maatregelen die de teams bedacht hadden. Stuurmanskunst wint het nog van anti-drone foefjes.”

Foto’s: DroneClash

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier