Onderzoek

Deze experimentele fixed-wing drone vliegt zowel in de lucht als onder water

Stel je voor: een fixed-wing drone die net als sommige vogels een snoekduik kan nemen om vervolgens de wereld onderwater verder te verkennen. Dat is precies wat een stel ingenieurs van de North Carolina State University hebben ontwikkeld. Hun EagleRay XAV is een amfibische drone die zowel in de lucht als onder water kan ‘vliegen’.

Cross Domain

De overgang van lucht naar water is niet iets waar veel drones geschikt voor zijn, maar de afgelopen paar jaar hebben we toch al een aantal systemen voorbij zien komen die zich wel thuisvoelen in een aquatische omgeving. Denk aan drones die op het water kunnen drijven en aan de oppervlakte wachten om in actie te komen, of zelfs een amfibische multirotor die zich zowel in de lucht als door water kan voortbewegen.

De EagleRay is ook zo’n amfibiedrone. Het gaat om het eerste fixed-wing toestel dat van dezelfde stuur- en voortstuwingselementen gebruik maakt om zichzelf zowel onder water als boven water te kunnen voortbewegen. Het feit dat de drone zonder hulp van buitenaf de transitie tussen lucht en water kan uitvoeren blijkt uit de aanduiding Experimental Cross Domain Vehicle (XAV), die de onderzoekers aan de naam EagleRay hebben toegevoegd.

Onderwaterleven bestuderen

Volgens de onderzoekers zou de EagleRay onder andere geschikt zijn om onderwaterleven te bestuderen. “De drone zou bijvoorbeeld mee kunnen vliegen met een school dolfijnen om vervolgens onder water mee te kijken hoe ze zich gedragen als ze zich wat langer op één locatie ophouden”, licht een woordvoerder toe.

Ook zou de EagleRay gebruikt kunnen worden voor het uitvoeren van bepaalde metingen. “Neem bijvoorbeeld sonar. Dat werkt alleen onder water. Deze drone zou steekproefsgewijs een aantal sonarmetingen kunnen uitvoeren en tussen elke meting een stukje kunnen vliegen. Normaal gesproken moeten er sonarboeien worden afgeworpen door een vliegtuig om hetzelfde te bereiken.”

Accu sparen

Een ander voordeel van de EagleRay is dat deze tijdens het uitvoeren van bepaalde missies op het wateroppervlak zou kunnen landen om de accu te sparen. Zodra er weer gevlogen moet worden stijgt de drone binnen no-time weer op.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier