Specificaties en foto’s van DJI’s eerste fixed-wing drone uitgelekt (+update)

Via een Chinese website zijn specificaties, foto’s en de verkoopprijs van de nieuwe fixed-wing drone van DJI uitgelekt. Het gaat om een toestel dat verticaal kan opstijgen en landen (VTOL) en grote afstanden kan afleggen. Het toestel is met name bedoeld voor industriële toepassingen, zoals inspecties en mapping.

Eerste fixed-wing drone 

Dat DJI van plan was om een fixed-wing drone te introduceren komt niet helemaal als een verrassing: een paar weken geleden schreven we hier al over. Via dezelfde bron zijn er nu ook specificaties en foto’s uitgelekt. Daaruit blijkt dat het niet bepaald gaat om een consumentendrone, maar om een toestel voor de zakelijke markt.

De nieuwe drone is DJI’s eerste fixed-wing toestel, met één propeller voor de aandrijving in de voorwaartse vliegrichting en vier propellers voor het opstijgen en landen. Het gaat om een fors toestel: de spanwijdte is bijna 2,4 meter, terwijl het toestel 1,3 meter lang is. Het maximale startgewicht is 6,5 kg. De maximale payload bedraagt 0,8 kg.

20 km vliegbereik

De fixed-wing drone wordt elektrisch aangedreven, door middel van een 6S accupakket met een capaciteit van 12 Ah. De maximale vliegsnelheid ligt tussen de 55 en 75 km/uur. Het toestel kan ongeveer een uur in de lucht blijven. De maximale vlieghoogte is 200 meter, en het bereik van het toestel is 20 km. Voor de radiocommunicatie wordt gebruik gemaakt van LightBridge 2 of 4G LTE, voor BVLOS-operaties.

Het feit dat de drone verticaal kan opstijgen en landen betekent dat het toestel ook ingezet kan worden op plekken waar geen ruimte is voor een horizontale start of landing. Verder lijkt het erop dat de drone voorzien is van een vaste FPV-camera in de neus van het toestel en een Zenmuse Z3-camera voor het maken van videobeelden.

Fors prijskaartje

De nieuwe fixed-wing VTOL drone van DJI krijgt een fors prijskaartje: het toestel gaat minstens 50.000 dollar kosten. Wanneer het toestel op de markt verschijnt en welke toepassingen DJI zelf in gedachten heeft voor de drone is nog niet bekend.

Update (23-2-2018)

DJI heeft inmiddels ontkend zelf met een fixed-wing toestel op de markt te komen. Volgens DJI wordt de drone ontwikkeld door een extern bedrijf. DJI zou wel leverancier zijn van verschillende onderdelen, waaronder de flight controller, radiozender en gimbal/camera-module.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier