Drone ingezet om stoomleiding Groningen Seaports te inspecteren

Onlangs is er voor het eerst gebruik gemaakt van een drone om een drie kilometer lange stoomleiding op het terrein van Groningen Seaports te inspecteren. Volgens een woordvoerder van het industrieterrein lag de keuze voor een drone voor de hand, aangezien de leiding vanaf de grond op sommige plekken lastig te bereiken is.

‘Stuk sneller’

“Voorheen gingen we hier met onze mensen langs, en dan werd alles geïnspecteerd. We proberen dat nu op een snellere manier te doen. We kunnen zien of er ergens een stuk isolatie lek is of dat er een steun verschoven is”, legt woordvoerder Hendré Sijbring van Groningen Seaports uit tegenover een verslaggever van RTV Noord.

Voor de inspectie werd gebruik gemaakt van een drone voorzien van een warmtebeeldcamera, aangevuld met een camera voor daglichtopnamen. Het traject van drie kilometer werd opgeknipt in stukken van 250 meter. Door de drone laag te laten vliegen kon ook de onderzijde van de leiding geïnspecteerd worden.

Redundantie

De inspectie werd uitgevoerd door Eyefly en Vliegend.nl, in samenwerking met ENGIE. Voor de veiligheid werd gebruik gemaakt van een hexacopter met extra redundantie, in de vorm van drie GPS-antennes. De drone werd door een team van twee personen bestuurd: een dronepiloot en een camera-operator.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier