OnderzoekPro

ROC-light vlieger? Help Dronewatch je te vertegenwoordigen in de Tweede Kamer!

Inmiddels telt Nederland bijna 500 ROC-light dronepiloten, tegenover slechts iets van 50 volledig ROC-gecertificeerde bedrijven. Er is echter weinig bekend over waar de snel groeiende groep ROC-light vliegers in de praktijk zoal tegenaan loopt. Om de stem van de ROC-light beroepsgroep beter te laten doorklinken tijdens een aanstaand Tweede Kamer-overleg organiseert Dronewatch daarom een enquête. De belangrijkste uitkomsten hiervan nemen wij mee in ons statement.

Feedback vergaren

Op donderdag 8 maart 2018 vindt in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats tussen vertegenwoordigers uit de dronesector en leden van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat. Doel van de bijeenkomst is om de commissieleden bij te praten over de stand van zaken als het gaat om (aankomende) regelgeving en hoe die van invloed is op zowel particuliere als zakelijke dronegebruikers. Ook vertegenwoordigers van de luchtvaartsector en andere belanghebbenden zullen tijdens het overleg hun mening over de ontwikkeling van de sector geven.

Ook Dronewatch is in de persoon van Wiebe de Jager uitgenodigd om een statement te maken, tijdens het onderdeel ‘Praktijk’. De bedoeling is dat we onze visie geven op de vraag hoe actoren in de praktijk de huidige wetgeving omtrent het gebruik van drones ervaren en tegen welke praktische en juridische problemen zij aanlopen in de dagelijkse praktijk. De feedback die we geven zal onder andere mee worden genomen in de voortgangsbrief over drones die de betrokken minister later dit kwartaal aan de Kamer stuurt.

Enquête gericht op ROC-light-houders

Alhoewel we zelf een redelijk idee denken te hebben van de pijnpunten en beperkingen waar met name ROC-light vliegers tegenaan lopen – we vliegen zelf immers ook onder deze vergunning en spreken met enige regelmaat andere ROC-light vliegers – willen we toch graag extra goed beslagen ten ijs komen. Daarom vragen we je om deel te nemen aan een korte enquête. De belangrijkste uitkomsten hiervan nemen we mee in ons statement.

Ons streven is ook om kort iets te zeggen over de belangen van recreatieve dronevliegers. Daarvoor vallen we terug op de uitkomsten van het lezersonderzoek dat we eind 2017 hielden. Aan dat onderzoek deden een paar honderd recreatieve dronevliegers mee. We zullen daarbij duidelijk opmerken dat Dronewatch geen leden heeft wier belangen we vertegenwoordigen.

Open de enquête (Alleen voor ROC-light houders. Invullen duurt ca. 5-10 minuten, deelnemen kan tot en met zondag 4 maart. Aan deelname kunnen geen rechten worden ontleend.)

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier