Regelgeving

Belgische luchtverkeersleiding lanceert interactieve dronekaart droneguide.be

Dronepiloten die in België recreatief of professioneel met een drone willen vliegen kunnen sinds een paar dagen terecht op de nieuwe website droneguide.be, met daarop een interactieve kaart die weergeeft waar er wel en niet gevlogen mag worden. Gekleurde zones geven precies aan waar drones niet welkom zijn. De website is een initiatief van luchtverkeersleider Belgocontrol en werd ontwikkeld door Unifly.

Meerdere informatielagen

De interactieve kaart op droneguide.be doet denken aan de kaart van Aeret, zoals die op de Nederlandse website vliegjedroneveilig.nl te vinden is. Het is mogelijk om in te zoomen op een locatie en op gemarkeerde gebieden te klikken om meer informatie te krijgen. De kaart biedt meerdere informatielagen die naar wens in- en uitgeschakeld kunnen worden, zoals gecontroleerd luchtruim (CTRs), tijdelijke no-flyzones en beperkt toegankelijk luchtruim.

Voor recreatieve dronegebruikers is de kaart helaas weinig zinvol, want zij zijn sowieso heel erg beperkt in hun mogelijkheden. Je mag in België met een hobbydrone van maximaal één kg alleen boven eigen privéterrein vliegen, tot maximaal tien meter hoogte. Maar daar blijft het niet bij: wie in de nabijheid van civiele of militaire luchthaven woont mag uit veiligheidsoverwegingen zelfs niet in de eigen tuin opstijgen. Voor recreatieve gebruikers is er dan ook slechts één kaartlaag, die vliegvelden en helihavens weergeeft.

Vluchtvoorbereiding

Voor professionals is de kaart een zeer bruikbaar gereedschap tijdens de vluchtvoorbereiding. Het is nu veel eenvoudiger om te zien waar er wel en niet gevlogen kan worden, en ook gelimiteerde gebieden waar met de juiste ontheffing wel gevlogen kan worden zijn zichtbaar op de kaart. Ook industriegebieden, kerncentrales, gevangenissen en andere no-flyzones zijn gemarkeerd op de kaart.

Later dit jaar moet de interactieve kaart ook beschikbaar komen in de vorm van een app. Daarnaast zal ontwikkelaar Unifly meer mogelijkheden toevoegen voor professionele gebruikers van de kaart. Zo komt er een mogelijkheid om vluchten te loggen en komt er een optie om online toestemming aan te vragen voor vluchten in bepaalde beperkte gebieden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier