Pro

Britse drone gaat radioactiviteit Fukushima-centrale in kaart brengen

Een drone van Britse makelij die speciaal ontwikkeld is voor het meten van straling wordt binnenkort ingezet om de radioactiviteit in de Japanse kerncentrale Fukushima in kaart te brengen. Dat moet leiden tot een driedimensionale representatie van de actuele stralingsintensiteit in de verschillende reactorruimten. Voor het navigeren maakt de drone gebruik van lasers.

Kernramp

De kerncentrale Fukushima werd op 11 maart 2011 getroffen door vloedgolven als gevolg van een hevige zeebeving. Dat leidde tot de uitval van kritieke systemen voor de koeling van de kernreactoren, met een gedeeltelijke meltdown tot gevolg. Zowel het reactorcomplex als de omgeving raakten radioactief besmet nadat waterstofexplosies gaten sloegen in de reactorgebouwen.

In de loop der jaren heeft men op verschillende manieren getracht om een beeld te krijgen van de situatie in de getroffen reactorruimten en de radioactiviteit te meten. Daarvoor werden onder andere onbemande robotwagens ingezet. Die kunnen echter lang niet overal komen, omdat delen van de gebouwen zijn ingestort en sommige ruimten niet vanaf de grond bereikbaar zijn.

Radiation mapping

Een Brits onderzoeksteam gaat nu een drone inzetten om de verspreiding van radioactiviteit in het complex in kaart te brengen. Daartoe wordt gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde drone, die lasers gebruikt voor de navigatie: er is immers geen GPS-signaal voorhanden. De drone is minder dan een meter in diameter en maakt gebruik van on-board systemen om obstakels te ontwijken.

Dankzij speciale radiation mapping software wordt uiteindelijk een driedimensionaal model van de stralingshoeveelheid in de verschillende ruimten verkregen. De combinatie van hard- en software heeft de naam RISER meegekregen, wat staat voor Remote Intelligence Survey Equipment for Radiation. De ontwikkeling van het systeem werd mede mogelijk gemaakt door de Britse Nuclear Decommissioning Authority (NDA).

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier