Pro

Unicef zet mapping drones in om cholera te bestrijden in Malawi

Om een einde te maken aan een choleraepidemie in het Afrikaanse land Malawi zet hulporganisatie Unicef drones in, die dorpen van bovenaf tot in het kleinste detail fotograferen met behulp van mapping software. De resulterende kaarten worden door dorpsinwoners besproken, om zodoende consensus te krijgen over hoe besmettingsbronnen het beste kunnen worden aangepakt.

Overzicht verkrijgen

Cholera is een bacteriële infectieziekte die voor ernstige diarree en uitdroging kan zorgen. Vaak is besmet water een bron van infecties, maar ook slechte hygiëne tijdens de bereiding van voedsel kan leiden tot de ziekte. Mits de ziekte snel behandeld wordt is de kans op overlijden gering, maar met name in Afrikaanse landen zijn de sterftepercentages vaak veel hoger als gevolg van slechte hygiene en onvoldoende medische zorg.

Om de besmettingshaarden effectief aan te pakken is een goed overzicht noodzakelijk. Waar wordt water getapt? Hoe zit het met de aanwezigheid van vuilnis? Wat zijn de plekken met de hoogste bevolkingsdichtheid? Vragen waarop je eigenlijk alleen goed antwoord kunt krijgen als je beschikt over recente en gedetailleerde luchtfoto’s.

Voor het maken daarvan zet Unicef nu dus drones in, die gebruikt worden om leefgemeenschappen minutieus in kaart te brengen. De resulterende luchtfoto’s worden op groot formaat afgedrukt en vervolgens samen met de dorpelingen bekeken en geanalyseerd. Het blijkt dat het overzicht dat een drone kan bieden voor veel beter inzicht leidt in de vraag waar potentiële besmettingsbronnen gevonden kunnen worden.

Luchtbrug

Het is trouwens niet voor het eerst dat Unicef experimenteert met drones voor hulpverlening in Afrika. Eerder zette de hulporganisatie in Malawi een luchtbrug op, waarbij onbemande vliegtuigjes worden gebruikt om medische hulpmiddelen, vaccins en bloedmonsters naar en van lastig te bereiken locaties te transporteren. Deze test duurt nog tot en met juni 2018.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier