Belgische hogeschool start afstudeerrichting drones

Studenten van de opleiding luchtvaarttechnologie van hogeschool VIVES in België kunnen vanaf komend najaar voor het eerst kiezen om zich te specialiseren in drones. Daartoe heeft de opleiding in samenwerking met overheid en bedrijfsleven de specialisatie Unmanned Aircraft Systems in het leven geroepen.

Nieuwe tak van luchtvaart

De hogeschool kreeg van studenten steeds vaker de vraag of men zich ook in onbemande luchtvaart kon specialiseren. Dat was volgens lector en onderzoeker Rob de Roo aanleiding om de specialisatie UAS in het leven te roepen. “Uniek in Vlaanderen en een volwaardige nieuwe tak van de luchtvaart. De opleiding bestaat uit vliegen, ontwerpen, onderhoud- en productietoepassingen, business development en ook international mobility”, meldt De Roo op de Belgische carrièresite Jobat.

Volgens De Roo zit er veel potentie in het vakgebied. “Er zit heel veel toekomst in voor overheden, bedrijven, wetenschapsinstellingen en het leger. We werken met verschillende overheden en andere partners samen, zoals de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen voor de ontwikkeling van offshore drones.”

De eerste drie semesters zijn gemeenschappelijk met de andere richtingen, het vierde is gemeenschappelijk met luchtvaarttechnologie en vijf en zes gaat over luchtvaarttechnologie, bemand en onbemand. Ook studenten van andere studierichtingen zijn welkom om de specialisatie UAS te volgen.

Onderhoud en nieuwe toepassingen

Studenten die de opleiding volgen kunnen niet alleen aan de slag als dronepiloot. Ook leert men onderhoud te plegen aan onbemande toestellen en hoe nieuwe toepassingen ontwikkeld kunnen worden door bestaande technologieën aan elkaar te koppelen. Daarvoor is de hogeschool een samenwerking aangegaan met VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) en vliegtuigonderdelenproducent SABCA.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier