Nieuws

BMW werkt mee aan ontwikkeling snelste racedrone ooit

Autofabrikant BMW gaat haar expertise op het gebied van de ontwikkeling en productie van snelle auto’s aanwenden om de snelste racedrone ooit te ontwikkelen. Daartoe is het bedrijf een samenwerking aangegaan met de Drone Racing League (DRL). Het huidige snelheidsrecord staat op ruim 260 km/uur.

Betere aerodynamica

De RacerX drone die de DRL vorig jaar zelf ontwikkelde zou in theorie tot 290 km/uur moeten kunnen vliegen, maar tijdens de recordpoging werd een topsnelheid van 262 km/uur in de boeken geschreven: nog altijd goed voor een Guinness World Record. Dat bereikte de drone door de propellers met maar liefst 42.000 toeren per minuut te laten draaien.

Om dat record te verbeteren zal onder andere de aerodynamica van het toestel verbeterd moeten worden, want bij dergelijke hoge snelheden is de luchtweerstand de grootste remmende factor. Daarbij komt de expertise van autobouwer BWM goed van pas. Ook stelt BMW haar windtunnel bij het Aerodynamic Test Center ter beschikking aan de ontwikkelaars.

Volgens een woordvoerder van BMW ligt een uitstapje naar drone racing voor de hand: “Het is een zeer competitieve sport, waarbij materiaalkeuze en technologie een doorslaggevende rol spelen. Daarmee lijkt het enigszins op motorsport.”

BMW Welt

Niet alleen zal BMW helpen met de ontwikkeling van een snellere racedrone, ook stelt het autobedrijf uit München haar BMW Welt museum en congrescentrum bij Olympiapark ter beschikking als locatie van één van de komende races van de DRL.

BMW is overigens niet het enige automerk dat flirt met drones. Zo verbond het Franse automerk Peugeot vorig jaar haar naam aan de eerste editie van het Dutch Drone Film Festival. Peugeot sponsort ook de Duitse editie van zo’n filmfestival.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier