Pro

Britse wetenschappers brengen kustvervuiling in kaart met drones

Het Britse verbond van wetenschappers BSA heeft een nieuwe manier bedacht om plastic zwerfafval en andere troep op de kusten van Groot-Brittanië in kaart te brengen. Vrijwilligers wordt gevraagd om tienduizenden dronefoto’s te analyseren en daarop plasticresten en ander afval te markeren. De start van de British Science Week markeerde de aftrap van de campagne, die nog steeds doorloopt.

Crowdsourcing

Het project is een initiatief van The Plastic Tide in samenwerking met de British Science Association. Het doel is niet alleen om een beter begrip te krijgen van het soort afval dat de Britse strandlijn ontsiert, maar ook waar het afval vandaan komt en om welke hoeveelheden het gaat.

Daartoe zijn er maar liefst 250.000 luchtfoto’s gemaakt door drones. Voor het analyseren daarvan is een crowdsourcingcampagne in het leven geroepen. Vrijwilligers kunnen thuis op hun computer een serie foto’s bekijken en op elke foto aangeven wat voor soort afval ze aantreffen. De resultaten worden weergegeven op een interactieve kaart.

Beter begrip

Volgens Peter Kohler van The Plastic Tide moet het project bijdragen aan een beter begrip van de plasticvervuiling als gevolg waarvan talloze vissen en andere zeedieren komen te overlijden en plasticresten in de voedselkringloop belanden. “Naar schatting eten we 11.000 stukjes microplastic per jaar. Als we geen actie ondernemen verdwijnt er tegen 2025 jaarlijks 80 miljoen ton plastic in de zee.”

Uiteindelijk is het de bedoeling dat computeralgoritmen de foto’s gaan analyseren. Om de algoritmen te trainen is echter eerst de hulp van menselijke ogen nodig.

Toiletbril en tampons

Dankzij de inspanningen van het publiek zijn er al 30 stranden geanalyseerd. Restanten van touwen en netten werden het vaakst geteld. Halfvergane voedselverpakkingen zijn goed voor éénvijfde van de vervuiling. Onder de meest opmerkelijke vondsten bevonden zich een toiletbril, tampons en stukken speelgoed.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier