Nieuws

Russische doe-het-zelver brengt drone tot vlieghoogte van 33.000 voet

Een Russische dronepiloot heeft een zelfgebouwde quadcopter onlangs naar een recordhoogte van 33.000 voet (ruim 10.000 meter) gebracht – hoger dan Mount Everest. In totaal duurde de vlucht 26 minuten. De drone werd samengesteld uit algemeen verkrijgbare componenten. De vlucht vond plaats boven Siberië. In theorie was de vlucht niet illegaal: in Rusland geldt geen maximale vlieghoogte voor hobbydrones.

Raceframe

Voor het bereiken van deze vlieghoogte maakte dronepiloot Denis Koryakin gebruik van een lichtgewicht racedrone-frame, voorzien van relatief lange propellers in combinatie met motoren met een laag toerental. Voor de energievoorziening werden drie 4S battery packs parallel geschakeld. Het totaalgewicht van de drone kwam op 1,06 kg.

Tijdens de vlucht werd een maximale stijgsnelheid van 13 meter per seconde behaald. Daarvoor moesten de accu’s 6,5 A leveren. Tegen het bereiken van de maximale hoogte heeft de drone moeite om nog verder te klimmen als gevolg van de ijle lucht. Dankzij GPS bleef de zelfbouwdrone gedurende de gehele vlucht recht boven de bestuurder. De laagst gemeten temperatuur was -50ºC, op een hoogte van 8.000 meter. Op het moment van landen hebben de accu’s een kritieke accuspanning van minder dan 13 V.

Niet illegaal

Volgens FStoppers werd de vlucht uitgevoerd in de buurt van de stad Strejevoï in Siberië. Strikt genomen was de vlucht niet illegaal: in Rusland is er geen maximale vlieghoogte voor drones vastgelegd in de wet. Toch zullen luchtvaartautoriteiten en piloten van verkeers- en vrachtvliegtuigen ‘not amused’ zijn over de vlucht, aangezien een vlieghoogte van 10 km akelig dicht in de buurt komt van de kruishoogte van intercontinentale vluchten.

In de meeste landen geldt een maximale vlieghoogte van 120 meter voor recreatieve drones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier