Pro

Hulpdiensten vliegveld Dallas/Fort Worth mogen drones inzetten bij calamiteiten

Normaal gesproken kun je maar beter geen drones laten opstijgen op of nabij vliegvelden. Bij de internationale luchthaven van Dallas/Fort Worth hebben brandweer en politie echter een ontheffing gekregen om in het geval van calamiteiten toch te mogen vliegen met drones, ook als het overige vliegverkeer nog niet is stilgelegd.

Wereldwijde primeur

Het is voor het eerst dat een brandweerkorps een ontheffing krijgt om dronevluchten te mogen uitvoeren boven een actief vliegveld. Daartoe zijn goede afspraken gemaakt met de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Zo mogen de drones niet hoger vliegen dan 50 voet (ca. 15 meter) en moet er te allen tijde tweezijdig radiocontact zijn met de verkeerstoren.

De drones in kwestie kunnen uitgerust worden met warmtebeeldcamera’s en zoomcamera’s. De drones zullen niet alleen in actie komen als er bijvoorbeeld brand ontstaat, ook kunnen de drones gebruikt worden om een terminal te scannen zodra er melding wordt gemaakt van een verdacht pakketje of acute terreurdreiging.

Direct inzetbaar

Om ervoor te zorgen dat de drones direct ingezet kunnen worden als dat nodig is hoeven de hulpdiensten niet eerst toestemming te vragen aan de luchtverkeersleiding. Uiteraard wordt de vliegveiligheid zeer serieus genomen. “Het laatste dat we willen is dat één van onze drones in botsing komt met een vliegtuig”, aldus Garret Bryl van het North Texas USA Response Team.

Bron: WFAA

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier