DJI wil voorafgaand aan beursgang half miljard dollar ophalen

’s Werelds grootste producent van commerciële drones DJI overweegt om naar de beurs te gaan. Het bedrijf is in gesprek met investeerders om daaraan voorafgaand een half miljard dollar op te halen, meldt Reuters. De waarde van het bedrijf zou daarmee op zo’n 15 miljard dollar uitkomen. DJI wil het geld gebruiken om haar marktaandeel in specifieke sectoren uit te bouwen.

Marktaandeel verwerven

DJI heeft grootse plannen als het gaat om uitbreiding in sectoren als landbouw, energie, bouw en inspectie. Daarvoor is veel geld nodig: niet alleen voor productontwikkeling, maar ook voor het uitbreiden van het dealernetwerk, het aangaan van samenwerkingen met gespecialiseerde partijen, en natuurlijk het opzetten van een wereldwijd service-apparaat ter ondersteuning van professionele gebruikers.

Om over voldoende financiële middelen te kunnen beschikken denkt het bedrijf nu dus over een beursgang. Die zou binnen twee jaar moeten plaatsvinden, melden bronnen van Reuters. Voorafgaand aan de beursgang zou het bedrijf nog 500-800 miljoen dollar willen ophalen bij private investeerders, om zodoende de potentiële beurswaarde verder op te krikken.

70% van de markt

Een woordvoerder van DJI wil de speculaties ontkennen noch bevestigen. Volgens financiële experts is het bedrijf op dit moment zo’n 10 miljard dollar waard, 3 miljard meer vergeleken met 2015. In dat jaar haalde het bedrijf $75 miljoen aan durfkapitaal op bij techinvesteerders uit Silicon Valley. In 2017 maakte DJI bijna $3 miljard omzet.

Naar schatting heeft DJI momenteel zo’n 70% van de wereldwijde markt voor drones in handen. Een soortgelijk percentage rolde uit het lezersonderzoek dat Dronewatch eind 2017 uitvoerde onder zo’n 800 dronebezitters.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier