Nieuws

Nieuwe camerawet in België voorziet ook in inzet van drones

Binnenkort wordt er in België een nieuwe camerawet ingevoerd, die de politie meer mogelijkheden geeft als het gaat om het inzetten van onder andere bodycams en helikopters met camera’s. Ook voorziet de nieuwe wet in de inzet van drones, bijvoorbeeld tijdens calamiteiten of anti-terreuracties.

Opnemen zonder goedkeuring vooraf

De nieuwe wet maakt het voor ordehandhavers veel eenvoudiger om camerabeelden te maken van bijvoorbeeld agressieve demonstranten. Voorheen kon dat alleen in specifieke gevallen, maar in de nieuwe situatie kunnen agenten zodra dat wenselijk wordt geacht opnamen maken, mits dat kenbaar wordt gemaakt.

De wet, die onlangs door de Kamercommissie Binnenlandse Zaken werd geaccordeerd, voorziet niet alleen in het gebruik van bodycams of vast opgestelde camera’s. Ook helikopters met camera’s en cameradrones vallen onder de nieuwe wetgeving. Op die manier kunnen er ook luchtbeelden gemaakt worden ten behoeve van ordehandhaving en incidentmanagement zonder dat daar vooraf toestemming voor gevraagd moet worden.

Privacy

De beelden worden in principe één jaar opgeslagen. De beelden zijn gedurende die periode ook op te vragen door inlichtingendiensten. Volgens minister Jan Jambon hoeven burgers zich geen zorgen te maken over hun privacy, dankzij het opvolgen van de adviezen van de privacycommissie. Ook is er bij het opstellen van de nieuwe wet rekening gehouden met de nieuwe Europese wet over gegevens­bescherming.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier