Nieuws

Dronewatch stopt als website, wordt tweemaandelijks tijdschrift

Belangrijk nieuws voor lezers van Dronewatch. Medio 2018 stopt Dronewatch als website. In de plaats van Dronewatch.nl komt er een gelijknamig tijdschrift, dat om de twee maanden zal verschijnen. Dronewatch-oprichter en uitgever Wiebe de Jager is verheugd over de transformatie: “Gedrukte media hebben toch de toekomst.”

6x per jaar

De beslissing om Dronewatch om te vormen in een fysiek tijdschrift was vooral een emotionele keuze. De Jager: “Lezers willen toch iets vasthouden en de geur van papier ruiken. Bovendien heb je veel ruimte voor artikelen en foto’s. Dus ook inhoudelijk kun je meer met een tijdschrift dan met een website. Een papieren tijdschrift heeft toch de toekomst. Het is alleen jammer dat je geen video’s kunt plaatsen. Maar met foto’s kom je ook een heel eind.”

Het Dronewatch magazine gaat 6x per jaar verschijnen. Iedere editie bevat minstens één review, een sectie waarin vragen worden behandeld (de huidige FAQ), praktische tips, en natuurlijk het laatste nieuws. De Jager: “Het is natuurlijk wel jammer dat je niet zo snel kunt inspelen op de actualiteit als met een website. Maar de aankondiging van een nieuwe drone is een paar maanden later nog best nieuwswaardig.”

Abonnement

Het feit dat Dronewatch verder gaat als magazine betekent ook dat de invulling van de sociale media-kanalen anders wordt. “Het heeft niet zoveel zin om op Facebook of Twitter te verwijzen naar een artikel in een tijdschrift. Dus daar stoppen we mee. We gaan de sociale media alleen nog inzetten voor abonneewerving. Ook komt er een einde aan de wekelijkse digitale nieuwsbrief.”

Een jaarabonnement gaat € 60,- kosten. Losse nummers zijn niet te koop. Binnenkort wordt de website van Dronewatch vervangen door een aanmeldformulier. De ruim 2.000 artikelen die nu in het archief staan worden offline gehaald. “Lezers beseffen zich vaak niet dat het runnen van Dronewatch veel tijd kost. We kunnen al deze artikelen in de toekomst helaas niet meer gratis aanbieden,” licht De Jager toe.

100% over drones

De Jager verwacht weinig concurrentie van andere tijdschriften. “Er is al een Nederlandstalig tijdschrift dat deels over drones gaat. Maar daarin ligt het accent toch vooral op modelvliegen. Het Dronewatch magazine gaat echt puur en alleen over drones. Het is wel jammer dat we de bijna 60 artikelen die we nu iedere twee maanden publiceren moeten terugbrengen naar zo’n 10. Papier dwingt nu eenmaal tot redactionele keuzes.”

De oplage wordt aanvankelijk 2.000 exemplaren. “Afgelopen jaar trok Dronewatch.nl ruim een kwart miljoen unieke bezoekers. Het moet toch raar lopen als niet minstens één procent van deze bezoekers een abonnement neemt. Vandaar de beslissing om de oplage van het eerste nummer op 2.000 te zetten. Adverteerders die interesse hebben in de nieuwe formule kunnen nog mee in het eerste nummer. Ook gastauteurs zijn welkom.”

Update (1 april): Voor wie het nog niet door had, er was sprake van een 1 aprilgrap.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

12 gedachten over “Dronewatch stopt als website, wordt tweemaandelijks tijdschrift

 • Een papieren tijdschrift heeft de toekomst! Dat merk ik ook op als vormgever, al jaaaaaaren! 😉

  1 april, kikker in je ….

  Beantwoorden
 • “Bovendien heb je veel ruimte voor artikelen en foto’s. Dus ook inhoudelijk kun je meer met een tijdschrift dan met een website.”

  “Het is wel jammer dat we de bijna 60 artikelen die we nu iedere twee maanden publiceren moeten terugbrengen naar zo’n 10. Papier dwingt nu eenmaal tot redactionele keuzes.”

  😉

  Beantwoorden
 • Peter Schuiling

  Wiebe, een fantastisch idee.
  Je schreef datje helaas geen video’s kan plaatsen in een tijdschrift.
  Dit kan echter wel. Is het geen idee om een foto met een code er in te plaatsen? Veel mobiele printers hebben deze mogelijkheid al. De camera op het plaatje richten en de video wordt afgespeeld.
  En voor diegene die dat niet willen zien alleen de foto

  Beantwoorden
 • Ik hoop echt dat dit een 1 april grap is. Je kunt toch niet serieus menen dat je de website gaat opdoeken! In ieder geval leuk geprobeerd! 🤣

  Beantwoorden
 • Moet zeggen, was er bijna ingestonken, en enige “emotionele” gevoelens en gedachten borrelde al op…. gelukkig is het bijna 1 April… phoe eee. ik schrok al !!
  goed paasweekend en veel drone plezier.

  PS. Wiebbe, jij hartelijk dank voor deze mooie website en nieuwsbrief, wat je ongetwijfeld veel tijd zal kosten.

  Beantwoorden
 • Dit moet wel een 1 april grap zijn.
  Werk zelf in de zakelijke postbezorging en de volumes nemen al jaren af.
  Enkel een magazine zonder website erachter heeft geen bestaansrecht.

  Dit is zeker een 1 april grap.

  Beantwoorden
 • Ja je kunt beter jouw boek via een blad kopen dan direct online. Dat is zo 2019 :p
  Ik ga eieren zoeken fijne 1 april

  Beantwoorden
 • Maar even zonder dollen: Wiebe zou best geld mogen vragen voor een abonnement op de nieuwsbrief, toegang tot artikelen o.i.d. (bv. via Blendle). Een bescheiden bedrag moeten de belangstellenden er toch wel voor over hebben? Het is veel werk en daar mag wat tegenover staan en liever geen reclame.

  Beantwoorden
 • Tom Bootsman

  Beste Wiebe,
  Het idee een blad uit te geven, vind ik een prima idee, mits het interessante artikelen bevat. Ik volg dronewatch nu ca. een jaar en vindt de inhoud van de artikelen, als die in het vervolg in een blad komen te staan, wel erg mager.
  Komt bij dat een nummer 10 euro gaat kosten, voor dat geld mag je wel wat verwachten.
  Voorhands sta ik niet te trappelen om een abonnement te nemen.
  Proef abonnement voor een half jaar overwegen, tegen een aantrekkelijke prijs wellicht ?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier