Nieuws

Utrechts Landschap wil drones inzetten om reekalfjes te redden

Om te voorkomen dat reekalfjes tijdens het aankomende maaiseizoen vermorzeld worden door maaimachines wil natuurbeheerorganisatie Utrechts Landschap twee drones voorzien van warmtebeeldcamera’s aanschaffen, waarmee de te maaien velden gescand kunnen worden voordat de boeren aan de gang gaan. Om de drones te kunnen financieren is de organisatie een crowdfundcampagne gestart.

Verschuilen in het gras

Het probleem is dat reekalfjes de neiging hebben om zich te verstoppen in het hoge gras als er gevaar dreigt. Daardoor zijn ze niet te zien vanuit maaimachines, waardoor ieder jaar talloze pasgeboren reetjes om het leven komen of gruwelijk verminkt worden. Om dat te voorkomen worden de graslanden nu door vrijwilligers doorzocht voorafgaand aan het maaien, maar omdat de reekalfjes zo klein zijn ziet men nog wel eens dieren over het hoofd.

Uit eerdere experimenten blijkt dat drones voorzien van infraroodcamera’s perfect zijn om deze taak uit te voeren. Doordat de dieren warmer zijn dan hun omgeving zijn ze vanuit de lucht makkelijk op te sporen. Voordat een boer gaat maaien hoeft een drone met warmtebeeldcamera maar kort over een terrein te vliegen, en is de kans veel kleiner dat dieren die zich verstoppen over het hoofd worden gezien.

Crowdfunding

Probleem is alleen dat de benodigde apparatuur nogal kostbaar is. De kosten voor twee drones met thermische camera’s en de benodigde opleidingen bedragen in totaal 16.000 euro. Om dat bedrag bij elkaar te sprokkelen is het Reekalfjes Reddingsteam van Utrechts Landschap een crowdfundactie gestart. Het is de bedoeling om de drones dit voorjaar nog in te zetten.

Dronewatch draagt deze actie een warm hart toe en we roepen onze lezers dan ook op om het initiatief middels een donatie te ondersteunen. Doneren kan via deze pagina.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier