Overig

Dronewatch verder als tijdschrift? 1 april!

Afgelopen vrijdag brachten we het nieuws dat Dronewatch zou stoppen als website, om als tijdschrift verder te gaan. Het bericht leverde talloze reacties op. Veel mensen vonden het jammer om te horen dat de stekker uit de website zou gaan, anderen wensten ons veel succes. Gelukkig waren er ook genoeg mensen die beseften dat het om een 1 aprilgrap gaat: Dronewatch is en blijft een website die gratis toegankelijk is. 

‘Papier is passé’

Wat weinig mensen weten is dat Dronewatch-oprichter Wiebe de Jager vroeger boekuitgever is geweest, en als één van de eerste uitgevers volop experimenteerde met ebooks en digitaal uitgeven. “Ik vond boeken maken geweldig, maar als informatiedrager is papier toch echt wel passé. Zeker als het om de actualiteit gaat. Geef mij maar websites, sociale media en videoplatformen. Als zelfstandig ondernemer kan ik online veel meer mensen bereiken dan via een papieren tijdschrift. Dat Dronewatch afgelopen jaar ruim een kwart miljoen mensen bereikte, dat was geen grap.”

Toch heeft papier één eigenschap die een website niet heeft: het verdienmodel is duidelijker. “Dat je voor een tijdschrift moet betalen is de normaalste zaak van de wereld. Maar als het gaat om online informatie dan verwachten mensen dat ze alles gratis kunnen lezen. Terwijl er in het onderzoeken, interviewen, uittesten en schrijven net zoveel tijd gaat zitten. Daarom zijn mijn boeken over dronefotografie en -video nog wel op papier verschenen, met daarbij toegang tot een online variant. Maar een tijdschrift of een paywall op de website, daar geloof ik niet zo in.”

Eerdere 1 aprilgrappen

Het is niet voor het eerst dat Dronewatch haar lezers op het verkeerde been zet. In 2016 trapten veel mensen in de aankondiging van onze ‘Drone your home’ fotoservice. Ook het bericht waarin we spraken over de mogelijkheid om je eigen tuin als modelvliegveld aan te merken om zodoende tot 300 meter hoog te mogen vliegen werd vorig jaar door sommigen serieus opgevat.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Dronewatch verder als tijdschrift? 1 april!

 • Marco v.d.Bos

  Goeie grap, ik was er bijna ingetuind. En wilde al bijna een abonnement afsluiten 🙂

  Beantwoorden
 • Jan van Uffelen

  Beste Wiebe,

  Als je op je website een mogelijkheid geeft om een vrijwillige bijdrage te kunnen overmaken, maak ik daar graag gebruik van. Het lijkt me heel normaal om voor al je werkzaamheden die je in je superinteressante site steekt een vergoeding te krijgen.
  Voor wat, hoort wat.
  Als dat op een officiele manier gebeurt, kan jij het opgeven bij de belastingen en wij het aftrekken.

  Vanzelfsprekend lijkt het me logisch dat het op vrijwillige basis gebeurt, zodat er geen lezers gaan afhaken.

  Trouwe en dankbare lezer, Jan van Uffelen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier