Chinese iPhone-smokkelaars maken creatief gebruik van drones

Veel gevangenisbewaarders kunnen tegenwoordig helaas beamen dat drones zich perfect lenen voor het overbrengen van smokkelwaar zoals drugs, cash geld en mobiele telefoons. Een Chinese smokkelbende maakte het onlangs wel erg bont: ze smokkelden een partij iPhones met een waarde van maar liefst 80 miljoen dollar van Hong Kong naar China. Daarbij maakten ze creatief gebruik van drones.

200 meter koord

Om een partij iPhones met een gewicht van honderden kilo’s over de grens te krijgen zou er wel heel vaak heen en weer gevlogen moeten worden met een drone. Daarom bedacht de smokkelbende een andere oplossing: ze gebruikten een aantal drones om lange scheerlijnen over de grens te spannen, vanaf een flatgebouw in Hong Kong naar een schuur op het vasteland van China. Vervolgens werden via de koorden tassen vol iPhones overgebracht, tot wel 15.000 stuks per nacht.

Op zich is het best logisch dat de smokkelaars gebruik maakten van drones voor het overvliegen van de scheerlijn: het betreft namelijk een afstand van ruim 200 meter. En gezien het grote verschil in verkoopprijs tussen Hong Kong en China is het buitengewoon lucratief om iPhones op deze manier over de grens te brengen.

Twijfelachtige primeur

De iPhone-smokkelaars konden maar liefst zes maanden hun gang gaan op deze manier. Helaas voor de 26 smokkelaars bleven hun activiteiten niet onopgemerkt door de grenspolitie, en inmiddels zit de bende achter tralies. Volgens de Legal Daily is het voor het eerst dat drones op deze manier werden ingezet in een smokkeloperatie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier